Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A bútorgyártás jövője - nem készítjük, növesztjük!

Zöld zóna
2021. február 14. 08:00
null

A klímaváltozás megfékezésének egyik legfontosabb eszköze az erdőtelepítés. Az emberek így nem csak árnyas ligetekhez juthatnak, hanem a biodiverzitás is jelentősen javulhat. De a természetközeliség az egyik oldalon ad, a másikon elvesz. A minél természetesebb környezet érdekében a fa bútorok is reneszánszukat élik.

Fa, fa és fa

Sőt, nem csak a bútorok. A padló, az ablakkeretek, ajtók és sokszor maga a ház is fából készül. Ez alapvetően nagyon jó megoldás, hiszen kiváló adottságú anyagról van szó, mely valóban élhető környezetet teremt, műanyagok nélkül. Csakhogy ennek ára van, amit fák tömegében lehet mérni.

kép: insteading.com

Minél jobban igyekszünk környezetbarát módon megteremteni az életterünket, annál több fát használunk, ami annál több erdő kivágását jelenti. És itt el is érkeztünk a gond gyökeréhez: évekbe telik, mire egy fa építkezésre is alkalmassá fejlődik, de ültetésének üteme messze nem ilyen jó, a másodlagos erdőségek biodiverzitása pedig messze nem olyan jó, mint az ősi erdőké.

Labor?

Ha az élelmezésben a hús előállítását a négy fal közé, laborba vittük, miért ne tennénk ezt a fákkal is? A laborhús egyik nagy előnye, hogy nem kell érte egyetlen állatnak sem meghalnia, ez pedig a fák esetében is nagyon jó dolog lenne.

kép: globalwoodmarketsinfo.com

Az MIT kutatói azt állítják, sikerült növényi sejtekből természetes eljárásokkal bútorkészítésre alkalmas növényi szöveteket előállítani. Tulajdonképpen idővel a technológia segítségével egy asztalt nem a kivágott, gyalult, formázott és rengeteg veszteséggel előállított fa lapokból állítunk majd össze, hanem egyszerűen növesztünk egyet. Ezzel pedig kiiktathatóak a növényvédő szerek is, ahogyan az erdőirtások.

A lehetőség nagyon kecsegtető, és nagyobb elfogadásra is találhat, mint a laborhús, hiszen ebben az esetben nem kell megenni a végterméket. Ugyanakkor a technológia még bőven fejlesztésre szorul, vagyis időbe telik, míg beválthatja a hozzá fűzött reményeket. Hogy mennyibe? Ez kérdéses, de a klímaváltozás ütemét, veszélyét és árát tekintve valószínűleg nem olyan sokba, mint elsőre gondolnánk.

lead kép: gfurniture1.wordpress.com

erdőbútorklímalaborfaember