Május 29. Szerda, Magdolna

Mi lesz veled, karácsonyfa

null

A fél világ számára a legjelentősebb ünnep a karácsony. Sok olyan család is ünnepli a fenyőfával és ajándékokkal megtűzdelt téli napot, akik vallásukat tekintve nem tartoznak a kereszténységhez, de a hagyományt tartják. Azonban a karácsony sokak szemében felesleges pazarlást is jelent.

A fenyő

Most nem is azajándékokról, és nem a kidobotttöménytelenmennyiségű élelmiszerről van szó - bár ezek is bőven megérnének egy kis odafigyelést - hanem a karácsony ékéről, a fenyőfáról. Mi is legyen vele, hiszen sokan érzik azt, hogy nagyon nemfairegy fát megfosztani az életétől csupán két heti tündöklésért egy szobában.

kép: arbordayblog.org

Igazuk is van, de érdemes tisztázni, hogy a karácsonyi fenyők nem erdőkből, hanem ültetvényekről származnak, vagyis mesterségesen telepített fákról van szó. Ez azért fontos, mert az ültetési távolság okán ezeknek a fáknaknincsenesélye arra, hogy hatalmas és öreg matuzsálemekké fejlődjenek, mindenképpen ki kell vágni őket.

Utóélet

A fák a szobában eltöltött rövid kitérő után a szemetes mellett végzik, de szerencsére nem a szeméttelepre kerülnek. A gyűjtést követően a fákat megtisztítják a rajtuk felejtett csecsebecséktől, és aprítják, majd komposztálják.

Azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha lemaradtunk a szemétszállításról, pontosabban a fa elszállításáról. Ezt egyrészt jellemzően pótolhatjuk egy későbbi időpontban, másrészt a fát mi magunk is hasznosíthatjuk.

kép: goodhousekeeping.com

A tűlevelek szépen lepotyognak, összepiszkolva ezzel gyakorlatilag mindent a szobában. Ha azonban összesöpörjük és olyan növény alá szórjuk, amelyik igényli a savanyú talajt, akkor máris megtaláltuk számukra az ideális helyet. Mulcs gyanánt sem utolsó, és mivel igen lassan bomlik le, azzal sem nagyon lesz gondunk, hogy esetleg túlságosan savanyú talajt eredményez.

A vastagabb ágak és a törzs pedig száraz helyen nyáron tökéletes alapanyaga lehet egybográcsozóstűznek, hiszen garantáltan vegyszermentes, nem is beszélve a kellemes illatáról, amit égés közben is élvezhetünk - persze csak óvatosan!

lead kép: aol.com