Április 20. Szombat, Tivadar

Hiába undorodunk - a rovarok jelentik a megoldást

Zöld zóna
2021. január 24. 16:00
null

Az élelmiszerhulladék kérdésköre egy kifejezetten nagy probléma. Nem csak azért, mert elképesztő pazarlással jutunk el az élelmiszerektől a szemetesbe kerülő szerves hulladékokig, hanem azért is, mert ezek az anyagok jelentős metántermelőként is jelen vannak. A komposztálás ugyan megoldást jelent családi szinten, de mi a helyzet a lakóközösségekkel, vagy éppen az éttermekkel?

Körforgás

Mivel a fenntarthatóság csak abban az esetben képzelhető el, ha nem termelünk hulladékot - hiszen a természetben is ismeretlen ez a fogalom -, így azélelmiszerekkel is ezt kell megvalósítani. Ugyan néhány dolgot nem lehet a komposztra tenni, de ez még mindig az egyik legjobb megoldás, amit ismerünk.

kép: ca.finance.yahoo.com

Az éttermek, vagy éppen egy lakópark, több száz lakást számláló tömb egyszerűen nem tudja ezt a lehetőséget kihasználni - és sajnos sokszor nem is törekszenek rá. De akkor hogyan kapcsolható be a körforgása az élelmiszerhulladék? Úgy, ahogyan a természetben is, vagyis lebontó szervezetek kellenek hozzá. Csakhogy ez elképesztő mennyiségű lebontó szervezettel jár, azokkal mit fogunk kezdeni?

Milenne,ha...

Azoknak, kik kicsit is érdeklődnek a fenntartható állattartás iránt, nem lesz ismeretlen a fekete katonalégy, pontosabban annak lárvája. Ez a kis légy ugyanis bármilyen szerves hulladékot szívesen elfogyaszt, és az étvágya is hatalmas. Miután eltüntette a hulladékot, magas minőségű fehérje keletkezik, amit pedig nagyon sok dologra lehet használni. A rovarliszt mellett biotrágyais lehet belőle, vagyis a növények és az állatok táplálására is tökéletesen alkalmas. Sőt, megfelelő tisztaságban élelmiszerek előállítására is alkalmas, hiszen állati eredetű fehérjéről van szó. Persze nem abban a formában, ahogyan az üzemben van, a kis lárvákat fel kell dolgozni, de tulajdonképpen sokkal kevésbé idegen megoldás ez, mint a laborban előállított hús.

kép: PAUL VENTNER VIA WIKIMEDIA COMMONS

A dolog külön jó oldala, hogy egy lárvafarm fenntartása és üzemeltetése se nem drága, se nem hangos, vagy büdös, ráadásul az ökológiai és szénlábnyoma is kifejezetten alacsony -főleg,ha azt nézzük,nélkülemi is lenne a hulladékkal, vagy honnan szereznénk be a trágyát, állati takarmányt.

Hogy a rovarok lényegesen szélesebb körű felhasználása a jövő egyik nagy lehetősége, az biztos, sőt, elkerülhetetlen, már csak az a kérdés, milyen gyorsan barátkozunk meg ezzel a gondolattal.

lead kép: Nick Moir

bolygórovarfehérjeemberéletétel