Május 25. Szombat, Orbán

Fa műhold? Megoldódna a szemétkérdés....

null

A hulladék minden formája problémát jelent a bolygó számára, legyen szó akár az élelmiszer hulladékokról, akár a műanyagokról. De itt nincs vége a sornak. Az ember ugyanis nagyon találékony lény, így az űrt is képes összeszemetelni, méghozzá nem is kicsit.

Űrszemét?

A műholdak léte ma már nem kikerülhető, hiszen az internettől kezdve a GPS-enkeresztüla tv adásokig igen sok részletben vesznek részt az életünket tekintve. Egy műhold még nem is okozna olyan nagy gondot, 6000 azonban már igen.

kép: leiriaeconomica.com

De mi a csudánaklődöstünk fel 6000 műholdat az űrbe - tehetik fel jogosan a kérdés. Nos, ennyire valóban nincsen szükség, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezek többsége, nagyjából 60% már tönkre ment, vagyis semmi mást nem csinál, csak lebeg. Ezt is csak addig, míg össze nem ütközik valamivel, akkor vagy elszáll a messzeségbe, vagy belép a Föld légkörébe, és ott elég. Mivel fémből készülnek a műholdak, ígypicifém, többek közt alumínium részecskéket hagynak maguk után a légkörben, ami ekkora mennyiséget tekintve már nem elhanyagolható hatást gyakorol a környezetre.

Maradéktalan égés

A Kiotói Egyetem tudósai arra gondoltak, mi lenne, ha a légkörbe belépő műholdak maradéktalanul elégnének, nem hagynának vissza káros részecskéket, vagy legalábbis nem hagynának vissza alumíniumot. Ennek megfelelően ki kell cserélni a műholdak anyagát, és mi lenne erre alkalmasabb, mint a fa?

kép: hypeandhyper.com

Afábólkészült műhold nem is rossz ötlet, hiszen a feladatát tökéletesen képes ellátni, és akkor sem okoz gondot, ha visszatér a légkörbe. Sőt, azt az esélyt is ki lehet küszöbölni, hogy esetleg visszatérve eléri a felszínt is, hiszen a fa biztosan elég a légkörben. Persze nem eszik ilyen forrón a kását, első körben vizsgálni kell azt, hogy hogyan is viselkedik a fa az űrben, hiszen ez egy olyan terület, ahol ezt az anyagot eddig nem nagyon alkalmazták.

lead kép: spaceitbridge.com