Május 25. Szombat, Orbán

Vége a tervezett elévülésnek?

null

Előfordult már, hogy több tízezer forintot áldozott egyigazán jó, és kombinált felhasználhatóságú nyomtatóra, mely egy - két év után elromlott? Jó esetben a jótálláshoz lehet nyúlni, de ha nincs meg, vagy már nem érvényes, akkor kereshetünk szervizt. Ebben az esetben pedig a telefonban a legtöbbször elhangzik, hogy a javítás túl költséges, vagy nem is lehetséges, vegyünk inkább másikat. És ezt sajnos két - három évente rendszeresen eljátszunkmindenféle eszközünkkel.

Javíthatóságot!

Nem is csoda, hogy állandóan beleszaladunk ebbe a pofonba. Az ember a vásárlásainál már nagyon sok dologra tud figyelni. Látja a terméken, hogy az helyi termelőtől van-e, vagy messziről érkezett. Tudja, hogy meddig garantálják bontatlanul atermék fogyaszthatóságát. Azt is meg tudjuk már állapítani, hogy allergén anyagokat találunk-e a termékekben. Igen, az élelmiszerek terén jól állunk.

kép: primalsapien.com

Más területen azonban nem. Azt képesek vagyunk megmondani egy termékről laikusként, hogy mennyire energiahatékony a működése, hiszen látjuk a jelzéseket. De a polc előtt állva, azon töprengve, melyik nyomtatót - vagy bármi mást - válasszuk,felmerülheta kérdés: de vajon meddig fog működni, és ha tönkremegy, javítani lehet majd?

RighttoRepair

Az Európai Parlament végre megoldhatja ezt a gondot, vagy legalább lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a javíthatóság követelmény legyen. Ezt hivatott szolgálni aRighttoRepair, vagyis a javításhoz való jog elnevezésű határozat, melyet a testület elfogadott.

Lényegében számunkra annyitjelentez a dolog, hogy néhány pluszjelöléslesz a termékeken. Ez megmutatja, mennyi a termék becsült élettartama, és azt is, hogy egy adott skálán mennyire egyszerű, vagy mennyire költséges a javíttatása (erre egy pontrendszert dolgoztak ki a szakemberek).

kép: howtogeek.com

A jelöléstől persze még egyáltalán nem lesz javítható a termékek sokasága, és erre nem is kötelezi a gyártókat senki. A vásárlók azonban most már dönthetnek: bizalmat szavaznak egy olyan terméknek, ami ugyan olcsó, de várhatóan két évet működik csak, és igazából javíthatatlan, vagy egy drágábbat választanak, aminek azonban a becsült élettartama már 5 év, és a javítása is megoldott, reálisan elérhető áron. A válasz egyértelmű lesz a legtöbb esetben, és ez végre visszahozza a javíthatóság lehetőségét és követelményét, melynek hiánya hulladékcunamit eredményez!

lead kép: uspirg.org