Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Megszületett a biológiailag lebomló monitor

Zöld zóna
2020. december 20. 12:00
null

A hulladékokkal erősen meggyűlik az emberiség baja. Ez ugyanis egy olyan kategória, aminek nem lenne szabad léteznie, hiszen a természetben ez nem értelmezhető. Nálunk, a modern civilizációban azonban sajnos nagyon jelentős szerepe van, így kénytelenek vagyunk kezdeni vele valamit.

Nem csak a műanyag

Sajnos keserűen tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora gondot is jelent a műanyagok elterjedése a bolygón. Bár ez az anyag kezdetben nagyon praktikusnak tűnt, lebomlásához akár 1000 évre is szükség lehet, ennek okán pedig egyszerűen nem tudunk mit kezdeni a legyártott mennyiséggel (ennek ellenére gyártjuk, ahogy csak a csövön kifér).

kép: Thanh Duc Nguyen

Hasonló a helyzet az elektronikai eszközökkel. Talán semmi más ember alkotta dolog nem évül el olyan gyorsan, mint az elektronikai eszközök. Egy fél havi fizetést felemésztő telefon nagyjából 2 hónapig számít újdonságnak, egy év után már a többség cseréli, hiszen sokkal újabb modellek jelentkeznek. De minden elektronikai eszköz esetében jellemző, hogy viszonylag sűrűn kell cserélni, és nem igazán tudunk mit kezdeni a hulladékkal, hiszen nem lebomló anyagokból készülnek.

Volt hulladék, nincs hulladék

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) munkatársainak sikerült egy olyan eszközmegalkotása, mely helyre teszi az elektronikai hulladékokat, pontosabban egy részüket. A kérdéses eszköz egy monitor, mely igen olcsón előállítható, mivel nyomtatni is lehet, rugalmas, és akár az ember karján is elhelyezhető.

kép: physicsworld.com

Már ezzel is felhívná magára a figyelmet, hiszen rég álmodunk már arról, hogy a kis személyiszámítógépeinka karunkon levő monitorral használhatóak legyenek. De a KIT kutatói megfejelték ezt azzal, hogy a monitor biológiailag lebomló anyagokból épül fel. Ezt ráadásul nem csak állítják, hanem többfajta környezetben is tesztelték, azaz még csak nem is iparikomposztálószükséges a folyamathoz.

Arról sajnos nem szólnak a hírek, hogy mennyi időbetelika lebomlás, ahogyan arról sem, hogy mit is lehet tenni ellene, elvégre az sem túl jó megoldás, ha a karunkon, vagy bárhol elhelyezett monitorunk néhány havonta egyszerűen lebomlik, mi meg vehetünk egy újat.

lead kép: theindianpractitioner.com

elektronikaklímahulladékFöldmonitorkomposzt