Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Környezettudatos karácsony 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A karácsony sajnos sok esetben a túlköltekezésről, a pazarlásról szól, melynek során óriási hulladék halmok keletkeznek. A szeretet ünnepe környezettudatosság szempontjából az egyik legmegterhelőbb időszak, így érdemes jobban odafigyelni arra, hogy miként is készülünk erre a pár napra.

Karácsonyi fények

Az adventi időszak kezdetével egyre többen díszítik fel otthonukat hangulatos égősorokkal. Ezek vásárlása esetén ügyeljen arra, hogy LED/energiatakarékos izzók legyenek, és akültérretegyen fel inkább napelemes fényforrásokat! További hasznos tanács, ha árammal működő fényfüzért választ, csakis akkor legyen bekapcsolva, ha az adott helyiségben tartózkodik, más esetben húzza ki (ez tűzvédelmi szempontból sem elhanyagolható lépés).

kép: time - getty

Környezettudatos csomagolás

Karácsonykor óriási százalékkal megnő a hulladék mennyisége- ez elsősorban a csomagolás miatt keletkezik (ami gyakran fényes anyagból készült, színes, csillogóstb). Hogy ezt el lehessen kerülni, több lehetőség is előttünk áll. Az egyik legkézenfekvőbb, hogy hagyja el a csomagolást, ám ha nem szeretné, akkor válasszonpl. vászonanyagot és azzal takarja le az ajándékot, vagy használjon ajándék táskát és minden évben azokba tegye. Nem kell mindig újakat venni, gyűjtse őket, hogy később fel tudja használni. Ezen kívül használhat natúr csomagolópapírt is, ami a papírcsomagolók közül alegkörnyezetbarátabbmegoldás, ám arra ügyeljen, hogy ragasztó/cellux helyett természetes kötözőszert válasszon hozzá.

DIY díszek

A boltok polcai már roskadásig vannak különböző karácsonyi díszekkel, melyekért nem ritkán mélyen a pénztárcába kell nyúlni. Amennyiben otthonában, önmaga - akár a gyerekeivel- készíti el ezeket, úgy nem csak pénzt spórolhat meg, hanem sokkal környezettudatosabb megoldás, főleg, ha a természet kincseit használja fel (pl. Fenyőágak, csipkebogyó, toboz).

Karácsonyfa

Az ünnepi otthon fő ékessége a karácsonyfa. Viszont vágott fenyő vásárlásán kívül más lehetőségek is adottak. Ilyen például a cserepes, élő fenyő választása, melyet a karácsonyi időszak után elültethet, sőt, több helyen vissza is veszik! Ám a karácsonyfa nem csak fenyőfa lehet! Manapság egyre többen helyettesítik mással és készítenek/vásárolnak alternatív fát. A lényeg, hogy meglegyen a jellegzetes fenyő forma, a többinek már csak a fantázia és a kézügyesség szab határt.

kép: Ricardo Reitmeyer-Getty Images

Ajándékozzon hazait

A karácsonyi ajándékok vásárlásánál érdemes szem előtt tartani, hogy lehetőleg ne külföldről rendeljen, hanem válasszon hazai termékeket! Így nem kell a szállítás/raktározás során keletkező károsanyag-kibocsátással számolnia, így az ajándék ökológiai lábnyoma minimális lesz.

lead kép: zebcare.nl