Június 24. Hétfő, Iván

Így csak később hullik a tűlevél a karácsonyfáról

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mivel az igazi fenyő lényegesen fenntarthatóbb, mint a műfenyő,ezértha lehet, inkább azt válasszuk. Persze ezzel együtt jár a kosz is, melyet a fa jelent a lakásban, ám ezen azért lehet finomítani egy keveset – vagy éppen elég sokat is.

Földlabdás fa

Szerencsére igen népszerűmegoldás, de vannak hátrányai is. Egyrészt nehéz, így szinte csak a földön kaphat helyet. A melegben a fa sajnos hullik, így a földlabdás fákat lehetőleg csak a legutolsó pillanatban vigyük be a lakásba, és a lehető leggyorsabban kerüljenek ki onnan, így a legnagyobb az esélyük arra, hogy túléljék az ünnepeket.

kép: The Home Depot

Vágva

A vágott fenyők közt a fajta kiválasztása jelenthet sokat a tartósság szempontjából. Igen, a nordmanna legtartósabb fajta, mely nem is szúr annyira,ígyha a kosz elkerülése a cél, akkor mindenképpen emellett tegyük le a voksunkat. Igaz, hogy drága, sokkal drágább, mint a többi fajta, és az is igaz, hogy az illata messze nem olyan intenzív, mint a lucfenyőé - mely a leginkább koszol a tűlevelek szempontjából.

Bármilyen fát is választunk, a lényeg, hogy nem szabad elfelejteni, hogy vágott növényről van szó. Ennek megfelelően, ha egy szál rózsát sokáig szeretnénk élvezni, vízbe rakjuk – ez nincsen másként a fenyővel sem.

Ahhoz, hogy valóban elegendő vizet vehessen fel a fa, miután hazavittük, elő kell venni a fűrészt. Az aljából a törzsből egy nagyjából 2-3 centis részt vágjunk le, vízszintesen, és ha kész, a lehető legrövidebb idő alatt állítsuk vízbe a fát. A tartósság érdekében jó, ha nem nagyon kell farigcsálni a törzset a tartóba, hiszen a sérülés helyén a fa gyantát választ ki, mely akadályozza a víz felszívását (ez az oka annak is, hogy a fűrészelés után gyorsan vízbe kell állítani a fenyőt). Arra is ügyeljünk, hogy mindig lepje el a fa vágott felületét a víz, így ugyanis megelőzhető a gyantaképződés. A vízszintet naponta érdemes ellenőrizni, hiszen egy fa átlagosan 1-5 liter vizet is felvehet naponta!

kép: homedepot.com

Különleges megoldások

A földlabdások közt egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cukorsüveg fenyő. Ez nem nő nagyra, igazánimpozánsaz alakja, és kiültetve egy pici kertben is nagyon jól mutat. A cukorsüveg fenyő bár különlegesség a karácsonyfák közt, a lakásban pontosan úgy viselkedik, mint a többi, vagyis a lehető legkevesebb időt töltsön a fűtött szobában, így biztosabb a túlélése.

lead kép: OLIVER PERROTT-LIGHTS4FUN