Június 25. Kedd, Bocsárd

Áttörést értek el az energia tárolásában!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A megújuló energiákkal két probléma van, pontosabban az egyik a másikból következik. Ahhoz, hogy a világ valóban képes legyen az energiaigényét a megújulókból fedezni, szabályoznikénetudni azok rendelkezésre állását.

Eseti energia

Ahhoz, hogy állandóan rendelkezésreálljona napenergia a Földről ki kell lépni, hiszen annak mozgása ciklikusan teszi csak lehetővé az energia kinyerését egy adott ponton. Kína erősen gondolkodik is a lehetőségen, de egyelőre az űrbe telepített napelemek több kérdést vetnek fel, mint amennyire megoldást nyújtanak.

kép: esmap.org

A szél energiájának kinyerése állandósítva maximum akkor elképzelhető, ha igen magasra, vagy a tengerre telepítünk szélfarmokat. De ezzel együtt is számolni kell azzal, hogy a teljesítmény ingadozó lesz a szél erősségének függvényében.

Mivel az időjárást befolyásolni nem vagyunk képesek, így marad a másik lehetőség, vagyis az energia tárolásának megoldása, ami eleddig erősen kifogott a tudósokon.

Ideig-óráig

Persze léteznek akkumulátorok, melyek egy bizonyos pontig képesek eltárolni az energiát, ám mennyiségileg ez még nagyon kevés. A többi tárolási lehetőség pedig az időintervallumban mond csődöt. A legtöbb néhány óráig, maximum néhány napig képes hatékonyan tárolni az energiát, ami sajnos nagyon kevés.

kép: eurobat.org

ALancasteri Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan kristályos anyagot, mely képes a Nap energiáját hónapokig is tárolni veszteségek nélkül, majd azt hő formájában leadni. A dolog hasonlóan működik, mint a zselés kézmelegítők, de persze annál bonyolultabb. Az anyag áttörést jelenthet az energiatárolás terén, de ehhez még több kísérletre lesz szükség, egyelőre ugyanis a kutatók csak kis mennyiségű energiával tesztelték le a rendszert.

Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a felhasználása igen széles körben megvalósítható. Többek közt megreformálhatja a fűtési szokásainkat, aminek hatalmas haszna lenne a klímakatasztrófa elleni küzdelemben, hiszen a károsanyag-kibocsátás világszinten 40%-ban a háztartásoktól ered, és ennek zöme a fűtésből adódik össze.

lead kép: greenworldpartners.com