Június 20. Csütörtök, Rafael

Üvegház a balkonon- hogy a hidegben is legyen egy kis nyár 

Zöld zónabalkontéllakásnövény
2020. november 15. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az üvegház igen jó mód arra, hogy növényeinket megóvjuk az időjárás viszontagságai ellen, mint a szél vagy az alacsony hőmérséklet. Nagy előnye, hogy ősszel így kitolható a veteményes/gyümölcsös termési ideje, valamint –ha megfelelő benne a hőmérséklet- átteleltetésre is használható. Így nem kell a boltokba rohangálni friss áruért, hanemelég csakkimenni kertünkbe, balkonunkra.

Az üvegházaknak több típusuk van, különböző méretben, formában. Az üveg előnye, hogy amellett, hogy beengedi a napfényt és a meleget, hosszan temperálja az adott területet, nem engedi kiszökni a hőt. Az üveg helyett használhatunk fóliát/polikarbonátot/plexit is. Léteznek hatalmas üvegházak is, ám akik csak kisebb kerttel, esetleg csupán balkonnal rendelkeznek, ők is találhatnak a boltokban –vagy akár készíthetnek is- apróbb méretben is.

kép: amazon.co.uk

Mikre figyeljünk?

Amennyiben beszereztünk magunknak üvegházat, az első kérdés, hogy hová is tegyük. Fontos, hogy minél többet érje fény (déli fekvés a legideálisabb), és hogy még jobban és tartósabban felmelegedjen, érdemes a ház falához tenni, de próbálkozhatunk azzal is, hogy egy nagyobb ládába teszünk földet, és arra tesszük a mini üvegházunkat. Figyeljünk arra, hogy rendszeresen szellőztessünk benne, hiszen a magas páratartalom kedvez különböző betegségek kialakulásának, és ez a növények vesztét is okozhatja.

Milyen növények kerüljenek bele?

Fontos úgy összeválogatni a növényeket, hogy közel azonos igényűeket helyezzünk bele. Sokan pl. kizárólag fűszernövényeket helyeznek bele, így továbbra is friss fűszereket használhatunk. Ezen kívül bizonyos cserepes növények átteleltetéséhez használják, ám ekkor nézzen jól utána, hogy télen, a pihenő időszakban milyen hőmérséklet szükséges nekik.

kép: amazon.ca

Ha kell, fűteni kell

Amennyiben magasabb hőmérsékletet kell elérni az üvegházban, úgy gondoskodnunk kell annak fűtéséről, ugyanis nem mindig elég a jól megválasztott hely és a jó hőszigetelés. Erre a célra ma már többféle fűtőberendezések kaphatók, pl.félautomatakazánok vagy akár hordozható berendezések.

lead kép: montrosegarden.co.uk