Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Meszeljük-e a gyümölcsfáink törzsét? 

null

Bár hazánkban még nem terjedt el szélesebb körben a fák törzsének meszelése a hideg hónapok beköszöntével, ám máshol már évek óta bevett szokás. Hogy miért érdemes elvégezni a műveletet nálunk is? Egyáltalán mi haszna fehérre meszelni a fákat?

Miért festik fehérre a fák törzseit?

Bizonyára mindenki látott már olyan fákat, melyeknek törzse - és alsó ágainak egy része- fehérre van festve. Ennek két oka is van: egyrészt a fagy miatt keletkezett repedésektől véd, másrészt a téli hőingadozás miatt. Ekkor ugyanis - főleg naposabb időben- a törzs felmelegszik, ám ahogy eltűnik a nap, gyorsan le is hűl. Ezt az ingadozást több faj nehezen tűri (pl. barackfa). Ennek elkerülése érdekében meszelik fehérre a fák törzsét, mivel a fehér szín a napsugarakat visszaveri, így az nem tud átmelegedni.

kép: organicgardener.com.au

A meszelés további jó oldala, hogy megóvja a növényt különböző kártevőktől is, mivel a mész fertőtlenítő hatással bír!

Nálunk is érdemes?

A kérdésre határozott igen a válasz, hiszen a globális felmelegedés miatti szélsőséges időjárás hazánkban is megfigyelhető.

A műveletet főleg a baracknál szükséges elvégezni, de ugyanúgy érdemes más gyümölcsfák esetén is. Ráadásul ennek van egy plusz pozitív vonzata is, méghozzá az, hogy egy hirtelen jött tavaszi idő után bekövetkező erőteljesebb lehűlés (ami az utóbbi években igencsak gyakori) nem viseli meg a növényt, mivel a fehér meszelés hatására csak később indul be a nedvkeringés, a rügyfakadás, virágzás kitolódik.

kép: skeptics.stackexchange.com

A meszelés szabályai

A meszelést késő ősszel, a lemosó permetezés után célszerű elvégezni, száraz időben, hogy minél gyorsabban megszáradjon. Fontos, hogy védőruházatban álljon neki, ugyanis irritáló anyagokat tartalmaz az elegy. Továbbá ügyeljen arra is, hogy vékony rétegben kenje fel a fára, nehogy berepedezzen!

A művelethez kb. 7-8%-os mésztejet használjunk, vagyis 1 rész (oltott) mészhez 8 rész vizet keverjünk. Mielőtt nekilátna, egy drótkefével távolítsa el az elvált kéreglemezeket, mohátstb-t.

lead kép: travelerscoffee.ru