Május 25. Szombat, Orbán

Komoly gondot okoz a fényszennyezés

null

Az emberi tevékenység különböző aspektusai egyre erőteljesebbenvizsgálhatóak. Ennek oka egyszerűen az, hogy egyre markánsabban vannak jelen. Ilyen a fény is, pontosabban a mesterséges fény, mellyel mi, emberek olyan bőkezűen bánunk.

Több adat, pontosabb kép

Hinné, hogy minden évben 2%-kal növekszik a bolygón a megvilágított területek száma, és azt, hogy a gazdaságosság érdekében ma miért rohamtempóban cserélik a régi, borostyánszín izzókat a modern ledekre? Ez egyrészt nagyon jó, hiszenlényegesenenergiatakarékosabb az üzemeltetésük, de sajnos a fehér fény spektruma is szélesebb, mint a természetes fényé, ami igen sok gondot okoz.

kép: metro.co.uk

A tudományos vizsgálatok mára sokkal pontosabb képet adnak a fényszennyezésről, melyet nagyon sokáig inkább csak egy divatos kifejezésnek tartottunk. Pedig nem az, és ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a tudományos világ olyan szennyezőként kezeli a mesterséges fényt, mint a co2-őt!

Mi vele a baj?

Az emberben mélyen gyökerezik a félelem a sötéttől. Igyekszünk minél kevesebb fénymentes teret meghagyni magunk körül, megvilágítunk mindent, még akkor is, ha erre semmi szükség sincsen. Hiszen ez csak fény, és mégis mi rossz lehet a fényben?

A fény és sötétség váltakozása a bolygón a kezdetektől jelen van. Ennek megfelelően minden életforma - kivétel nélkül - alkalmazkodott ehhez a váltakozáshoz, a szervezetük alapműködésének része. Ez azt jelenti, hogy a fényszennyezés bizony komoly eltolódásokat eredményez. A rovarok beporzása csökken, mivel túlságosan sokat van világos. A tengeri teknősök a szárazföldeken kóborolnak, mivel az éjjeli fényt összekeverik a hajnal első napsugaraival. A repülő lényeket megzavarják a lámpák, belerepülnek azokba, és még sorolhatnánk. A tudósok megállapításai alatt globális problémát okoz a fényszennyezés, ami egyre csak növekszik.

kép: Shutterstock

Említettük, hogy nincs kivétel a sötétség és fény váltakozásához alkalmazkodásban. Az ember pihentető alvásáhozmelatoninra van szükség. A hormon termelése azonban a fényhatásra sérül, kevesebb lesz, az alvás pedig nem olyan pihentető. Ez hosszabb távon - már néhány év alatt is – komolyan rányomja bélyegét a szervezet működésére, hormonális zavarokat és más betegségeket is generálva.

A megoldás egyszerű: nem kell állandóan világítani. Sem otthon, sem a közterületeken, hiszen egyszerűen felesleges. Ezzel pedig nem csak a gondot lennénk képesek jelentősen csökkenteni, hanem elképesztő mennyiségű energiát és pénzt is meg tudnánk takarítani, aminek nagyon pozitív, hosszútávú hatásai is lennének. Már csak kapcsolni kéne....

kép: elwinlee.com