Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Jönnek a robotméhek - megoldás lehet a beporzók problémájára

Zöld zóna
2020. november 09. 16:00
null

A mézelő méheket sújtó csapások sorozata nem csak az állatállományra nyomja rá a bélyegét, hanem az egész piacra. Ezt pedig meg kell oldani, hiszen a beporzó funkciót is ellátó rovarok nélkül a mezőgazdasági termelésünkre hatalmas csapások várnak, melyek akár globális katasztrófával is fenyegetnek.

Intelligens technológia

A mezőgazdaságban a méhekre, illetve a beporzási tevékenységükre nagyobb részben támaszkodnak a gazdák, mint az elsőre gondolnánk. BárÁzsiábankísérleteznekolyan lehetőségekkel, mikor ecsettelporozzáka növényeket, kézi erővel, ezek hatékonysága siralmasan alacsony.

kép: RUKSUTAKARN STUDIO/SHUTTERSTOCK.COM

A méhekre tehát szükség van. Ezt nagyon jól mutatja az az adat is, mely szerint csak Kaliforniában - ahol a világ mandulatermelésének 80%-a található - évente 2 millió méhkast bérelnek a gazdák a beporzás elvégzésére.

A technológiai támogatás több szempontból is igen hatékony lehet. Egyes elképzelések a kaptár védelme irányába mozognak. Szenzorok és a hozzájuk fejlesztett appok segítségével sokkal jobban nyomon lehet követni a kaptárban az ideális feltételek meglétét, az esetleges problémákat, így gyorsabban lehet azokra reagálni. Ez lehetővé teszi a méhészek számára, hogy több kaptárról gondoskodjanak kevesebb emberrel.

Robotméhek

A robotika területén is lehet keresgélni, ha a méhek megóvása a cél. Egyes kutatási projektekben olyan robotméheket igyekeznek létrehozni, melyek segítségével a szakemberek képesek irányítani a kast.

kép: internetofbusiness.com

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kis gépméhek képesek táncolni, vagyis a mézelő méhek saját kommunikációját használva elmondani, hova is kell menni a virágokért. Ezzel egyrészt sokkal jobban lehet irányítani a beporzást, de ami még ennél is sokkal fontosabb, hogy a méhek így elkerülhetik a vegyszerekkel kezelt területeket, vagyis lényegesen nagyobb biztonságban lennének, mint most.

Hogy melyik megoldás lesz a nyerő, az most még kérdéses, de valószínűleg mindegyiknek lesz olyan részlete, amely segíthet minket abban, hogy ezt az apró rovart megőrizzük a világnak, és nem utolsó sorban saját boldogulásunk érdekében.

lead kép: mandatory.com

Földemberméhéletagráriumtermelés