Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Fűszerkert télen- mi a teendő? 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az emberek többségét igen jó érzéssel tölti el, ha saját maga nevelgetett fűszernövényekkel ízesíti az ételét. Akár a kertünkben, akár a balkonon, akár a lakásban tartjuk őket, plusz esztétikai értéket is adnak zöld leveleikkel, mutatós cserepeikkel. Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon mit kezdjenek télen az aromás fűszernövényeikkel, melyek telelnek át, melyeket kell takarni, illetve bevinni. Igaz ugyan, hogy a klímaváltozás sokak szerint melegebb teleket eredményez, de ez így nem igaz, vagyis ott még messze nem tartunk, hogy a mediterrán, vagy fagyérzékeny növényeinket utána olvasás nélkül is nyugodt lélekkel hagyjuk télen is a kertben, balkonon.

Fűszernövények a kertben

A fűszernövényekre általánosságban az jellemző, hogy minél fiatalabb a példány, annál kevésbé viseli a nagy fagyokat, ahogy azok, amiket nem tavasszal, hanem ősszel ültettünk ki a kertbe. A fűszereink nagy része mediterrán, így jobb takarni vagy bevinni, ám vannak, melyeknek meg sem kottyan a tél, különösebb odafigyelés nélkül is gond nélkül átvészelik a mínuszokat. Ilyen többek között a rozmaring, a citromfű, petrezselyem, lestyán, levendula, oregánó, metélőhagyma, zsálya, tárkony, menta kint maradhatnak- bár ez utóbbi kettőt érdemes takarni, főleg, ha fiatalabb növényről van szó.

kép: hometownseeds.com

Tipp: csak több éves rozmaring bírja ki a telet, és ha kint van, jobban kell óvni a hideg széltől, mint a mínuszoktól, így lehetőleg szélvédett helyre tegye!

És hogy miket célszerű bevinni? A bazsalikomot érdemes megfelelő méretű cserépbe ültetni, és világos helyre rakni (bár azt érdemes tudni, hogy a telet legtöbbször nem éli túl, mivel ekkor kevés fényt kap, még az ablakban is). Érdemes bevinni még a babért, valamint sokan az ifjabb rozmaringot is a lakásban tárolják.

Balkonon, a cserépben

Külön említést érdemelnek azok a fagytűrő fűszernövények, melyek a balkonon, a cserépben vannak. Ezek bátran kint maradhatnak, ám érdemes vagy összeültetni őket (ha közel azonos igényűek), de az is jó, ha egy nagyobb ládába teszi őket cserepestől, majd a köztük lévő hézagokat kitöltipl. szénával, vagy a cserepeket tekerje körbe jutazsákkal.

kép: gardeningknowhow.com

Amennyiben az említett tanácsokat betartja, úgy a legtöbb fűszernövény könnyen átteleltethető, így nem kell minden évben új fűszereket venni a boltban.

lead kép: iamcountryside.com