Június 24. Hétfő, Iván

Díszítse karácsonykor virágokkal otthonát 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az adventi időszak és a karácsony tájékán a legtöbb embernél előkerülnek az ünnepi díszek, a hangulatos égősorok, a különböző díszek, girland, adventi koszorú stb. ezek azonban mind műanyagok, előbb vagy utóbb hulladékként végzik, ami nem jó hír! Amennyiben hiányzik a tavasz és a jó idő, a sok műanyag és eldobható dísz helyett bírjon virágzásra pár növényt! Hogy melyeket járhat sikerrel?

Karácsonyi kaktusz

Ha karácsony, akkor karácsonyi kaktusz. Legtöbbször vörös szirmokkal ajándékoz meg minket, remek kontrasztot adva zöld leveleivel, ám fehér, rózsaszín, lila és narancssárga színben is lehet kapni. Virágzási ideje pont karácsony környékére esik, így ideális választás. Megfelelő gondozás árán bőséges virággal ajándékoz meg minket. Szereti a világos helyeket, ám a közvetlen, tűző napfényt nem viseli. Kaktusz révén párás környezetben érzi jól magát, így száraz levegőjű szobában (ami a fűtési szezonban gyakori) érdemes lespriccelni (még jobb, ha alá köveket teszünk, és azokra fújunk vizet). Virágzás során a vízigénye megnő, a talajt ekkor folyamatosan tartsuk nedvesen, ne engedjük kiszáradni, de ne is pangjon a víz. Elvirágzás után a vízmennyiséges csökkenthetjük.

kép: teleflora.com

Ha nem virágzik (vagy nem időben virágzik), akkor ellenőrizzük a hőmérsékletet, ugyanis nappal ne legyen melegebb 21 foknál, éjszaka pedig 18 foknál.

Ciklámen

A színes virágokkal megáldott szobaciklámen szintén igen kedvelt ünnepi növényünk, mely pont a karácsonyi időszakban nyitja ki vidám virágait. A karácsonyi kaktuszhoz hasonlóan a fényt igen, de a közvetlen napfényt nem szereti, valamint meglehetősen vízigényes (a pangó vizet ez sem kedveli). Ha azt szeretné, hogy hosszan virágozzon, bánjon csínján a fűtéssel, ugyanis a túl meleg hőmérséklet lerövidíti a virágzási idejét.

kép: lee.ces.ncsu.edu

Amarillisz

Azamarilliszrólnem a karácsony ugrik be először, pedig megfelelő gondoskodással virágzásra bírhatjuk az ünnepekre. (Az elvirágzott növény gumóját őrizzük meg sötét, hűvös helyen, így nem kell majd a boltban vásárolnunk). Első körben tisztítsa meg, majd kicsit vágja vissza a gyökerét. Tegye vissza tápanyagdús földbe úgy, hogy csak a gumó fele legyen a föld alatt. Ültetés után a földet öntözze meg, majd tegye sötét, meleg helyre (akár takarhatja is). Fényt csak akkor kapjon, ha már kifejlődött a teljes virágszár. Ettől kezdve heti 2-szeri öntözést igényel, és 6-8 hét múlva már gyönyörködhetünk is mutatós virágaiban.

lead kép: annsflowerboutique.net