Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Elsőre fura, pedig a környezetnek jó, ha nincs töltő az almás teló mellett

Zöld zóna
2020. október 23. 16:00
null

Kijött az újIphone, vagyis megint lehet cserélni a “régi” telefonokategy újra. De hogyan lesz egy olyan vállalat, mint az Apple fenntartható, ha ennyire sok hulladékot generál? Nos, a mostani telefon egy kicsit más, mint a többi.

Iphone

Attól függetlenül, hogy valaki szereti-e a márkát vagy sem, tény, hogy ezek a telefonok erősen a felső árkategóriát képviselik a piacon, sokszor nevetségesentúlárazottak. De ez is a presztízs része, akárcsak adesignermárkák esetében. Ezt pedig kár lenne felróni a márkának, hiszen a vásárlása nem kötelező.

kép: edie.net

Ugyanakkor,ha az ember ennyire sok pénzt áldoz egy készülékre, joggal várhatja el, hogy ahhoz kapjon például fali töltőt, vagy fülhallgatót, hiszen az eddig is járt a csomaghoz. Most azonban nem. Ez a váltás bizony sokaknál kiverte a biztosítékot, és részben igazuk is van, de azért nem szabad elfelejteni a tényt: nincsen rájuk szükség!

Kell vagy sem?

Hogy az Apple gigantikus összegeket spórol azon, hogy sem fali töltőt, sem fülhallgatót nem ad a készülékeihez? Ez tagadhatatlan tény, vagyis igaz, hogy gazdasági szempontból is egy igen jó húzással állunk szemben. De igaz az is, hogy feleslegeskiegészítőkrőlvan szó, már legalábbis akkor, ha már legalább egy almás telefonunk volt.

Ebben az esetben ugyanis van fali töltőnk és fülhallgatónk is. Ha nem csak egy ilyen telefonunk volt, akkor több is akad ezekből a kiegészítőkből, és ez nem csak az almás készülékek esetében igaz.

kép: news.sky.com

Halomban állnak a háztartásokban az átalakítók, töltők, vezetékek és fülesek, melyek zöméről már nem is tudjuk, pontosan mihez is vettük, mire is lehet használni.Kilószámbeszélünk műanyagról, fémekről, más anyagokról, melyeket elő kell állítani, ki kell bányászni, energiafelhasználás árán formába kellönteni. Vagyis azzal, hogy nem kapunk egy újabb töltőt agyűjteményhez, a Földnek is jót teszünk. A gyakorlat ugyan az ár miatt bosszantó, de követendő példa, és az Apple is gondoskodik arról, hogy beszerezhetőek legyenek ezek a kiegészítők - persze külön fizetség fejében....

Mivel nincs töltő és füles, kisebb a doboz, kevesebb energia előállítani, kisebb helyen elfér, egyszerre többet lehetszállítani,stb. Összességében a becslések alapján a változás évente annyi károsanyag- kibocsátást takarít meg, amit 400 000 autó termelne meg. Arról nem is beszélve, hogy nem kell feleslegesen tonnaszám bányászni a ritkaföldfémeket, és sok más anyagot.

lead kép: quora.com

elektronikahulladékkörnyezetkábeltöltőtelefon