Április 19. Péntek, Emma

Belefulladunk a csikkekbe....

Zöld zóna
2020. október 31. 08:00
null

A dohányzás mindenkinek saját,privilégdöntése, amíg ez másokat nem érint hátrányosan, addig nem is lehet beleszólni. Az azonban, hogy a dohányzással járó hulladékkal mi lesz, az már közügy, hiszen elképesztő mértékben terheli meg a bolygót, amin mi is élünk!

Hulladék?

Mégis, milyen hulladékról lehet szó a dohányzás kapcsán? Apapírdobozról? A fém fóliáról, mely a dohányárut tartja frissen? Vagy a műanyagról, melybe a doboz van csomagolva? Nos nem, magáról a cigarettárólvan szó, illetve arról, ami marad belőle, miután elszívták.

kép: alaskafishradio.com

A cigarettacsikk ugyanis sokak szemében nem egy ördögtől való dolog, úgy vannak vele, mint az almacsutkával: el lehet hajítani, hiszen természetes anyagból van. De az igazság az, hogy az almacsutkát sem szabad eldobálni az erdőben, és a cigarettacsikk távolról sem természetes anyag,filtereittekintve ugyanis 98%-os arányban műanyagokkal állunk szemben!

Ennyi?

Nem csak a műanyag a gond, hanem az a közel 4000 toxikus anyag is, mely egyetlen csikkből is a környezetbe szivárog. De még mindezzel együtt is sokan mondják azt, hogy nem kell ennyire rágörcsölni erre, hiszen olyan kis apró dologról van szó, nem zavar ez sok vizet. Ha azonban egy picit utánajárunk annak, hogy mennyi is az a “nem sok”, meg fogunk döbbenni.

A világon évente 4.5 billió (milliószor millió), azaz 4 500 000 000 000 cigicsikk végzi a természetben. Ez már önmagában is megdönti azt a nézetet, hogy “ez csak egy kicsi kis csikk”, de itt még nincsen vége a dolognak. A cigarettacsikk a legtöbbször elhajított egyszer használatos műanyag, sőt, a tengeri műanyaghulladékok közt is ez az első számú összetevő (és akkor most megint kitérnénk arra, hogy egyetlen csikk 4000 toxikus anyag...)

kép: Danielle Richardet via NOAA.gov

Bár sokan és sok helyen igyekeznek az ellenkezőjét állítani, de tény, hogy egyetlen cigarettacsikk képes beszennyezni 1000 liter vizet. Gondoljuk végig, mire lehet képes az a 4.5 billió csikk, mert előbb vagy utóbb szinte minden hulladék a tengerben végzi...

A megoldás? Mindenki dohányozzon, aki szeretne, vagy aki ezt szükségesnek érzi. De a csikk bizony szemét, méghozzá abból is a veszélyes fajta, vagyis semmi esetre sem a környezetbe, azutcára, a kockaköre az erdőbe, vagy más egyéb helyre való!

lead kép: scmp.com

műanyagtengercsikkemberméregcigaretta