Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Bécs pénzt ad a javíttatásra!

null

A jó hulladék nem az, ami újrahasznosítható, vagy ami könnyen lebomlik, a jó hulladék az, ami nem is létezik. Ezt az elvet könnyebb érvényesíteni a vásárlásaink során, mint az otthonunkban, ahol a tervezett elévüléssel is kénytelen vagyunk szembe nézni.

Telik a kuka

Évről-évre egyre több elektronikai hulladékot termelünk, ami sokkal inkább köszönhető annak, hogy “megkívánunk” egy újdonságot, semmit annak, hogy tönkre mennek agépeink. De ez utóbbi történésről sem lehet megfeledkezni, hiszen tudjuk: még a nagygépeinkesetében sem számolhatunk 10-15 évnél hosszabb üzemidővel. Ez pedig szánalmasan kevés, hiszen miért is jó az nekünk, hogy egy emberöltő alatt egy háztartás minimum három mosógépet, hűtőt, akár10 porszívót,és számtalan kis elektronikai eszközt fogyaszt?

kép: bluelinkerp.com

Nekünk nem jó, ahogyan a Földnek sem, a gazdaságnak azonban igen. Vagyis marad az ész nélküli fogyasztás, azoknak, akiknek pedig erre nincsen keretük,azujjaik tördelése, hogy vajon kihúzza-e még egy évig a mosógép, vagy sem. Hiszen a javíttatás sokszor lehetetlen - például egy nyomtató esetében nem is találni hozzá szakembert -, vagy annyira drága, hogy egyszerűen nem éri meg.

Más szempontok

Az osztrák főváros ebben is példát mutat, náluk várhatóan jelentősen csökkenni fog az elektronikai hulladék mennyisége. Sőt, emellett a helyi vállalkozások is jól járnak, fellendülhet az alkatrészkereskedelem, és az emberek is megnyugodhatnak, mert ha valami elromlik, azt meg lehetjavíttatni.

Hogyan? Egyszerűen úgy, hogy ezt Bécs erősen támogatja és ösztönzi. Vagyis ebben a városban találhatunk kisgépszervizt, vagy szerelőt, aki foglalkozik egy kávédarálóval, vagy akár egy nyomtatóval is, és nem legyint lemondóan: szívesen segítek, de jobban megéri újat venni, mert az alkatrész annyiba kerül, mint az új modell.

kép: primalsapien.com

Nos, Bécsben sincsen kolbászból a kerítés, ott is drága az alkatrész, ezért a város vezetése nem csak azzal igyekszik csökkenteni az elektronikai hulladék mennyiségét, hogy kéri a lakosságot, javíttassa a gépeket, hanem azzal is, hogy a költségekbe 50%-ig, de maximum 100 euróig be is száll.

Ehhez csak le kell tölteni egy kupont, elvinni a résztvevő szervizbe, és kész. A javítás máris csak a felébe kerül, megmarad a gépünk, nem terheljük annyira a földet, munkához juttatjuk a szakembereket, és a helyi gazdaság is fellendül. És ezért a jó ötletért még csak messzire sem kell menni...

lead kép: youtube.com