Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Sok vér tapad a környezetvédelem hátráltatásához

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világ átalakulóban van, amit nehéz lenne tagadni.Hátráltatniazonban sajnos lehet, amit az ebben érdekelt társaságok meg is tesznek, méghozzá egyszerűen a profit érdekében. Szomorú mutatója ennek az is, hogy egyre több környezetvédelmi aktivistát gyilkolnak meg világszerte.

Útban vannak

Hogy hogyan jönnek ide az aktivisták? Egyes esetekben csak transzparensekkel vonulnak a városok utcáin, és amígnincsenekelég nagytömegbenjelen, igazán senki nem foglalkozik velük. Mások azonban ennél is többet tesznek. Fizikailag védelmezik az adott területeteket, esetleg olyan adatok birtokába kerülnek,melyekkelkomoly gondokat tudnak okozni az érintett cégóriásoknak.

kép: france24.com

És igen, sajnos a vállalatok jellemzően az olaj és gáziparból kerülnek ki, illetve azok a mezőgazdasági cégek és magántermelők lehetnek az elkövetők, akiknek célja a termőterületek növelése, méghozzá az esőerdők és védett területek rovására. Ezek a gyilkosságok azonban a legtöbb esetben nem köthetőek senkihez, legalábbis hivatalosan.

212

A tavalyi év volt az eddigi legrosszabb a gyilkosságok szempontjából. 212 aktivista lelte halálát, de a számok ennél is sokkalmagasabbak, ha azt nézzük, hány emberthallgattattak el zsarolással, perekkel vagy más módszerekkel, ráadásul sokuk nem is mer beszélni arról, ami vele történt.

2015 óta, vagyis apárizsiklímaegyezmény elfogadását követően az adatok alapján minden egyes héten négy aktivistát gyilkolnak meg a világon, és ez a szám sajnostendenciálisannövekszik. Sokakat megrémít a módszer, ám még több embert feldühít, és a környezetügyeegyre több és több támogatóra talál.

kép: Goldman Environmental Prize

A GlobalWithnessnevű brit civil szervezet adatai alapján a 212 gyilkosságból sokat bérgyilkosok követtek el, sokat bűnbandák, vagy magántulajdonban lévő biztonsági cégek alkalmazottai. De még ennél is elkeserítőbb, hogy az adatok alapján 36 esetben hatósági fegyveres tisztségviselők a felelősek a gyilkosságokért.

Aszomorú tények mellé a civil szervezet megjegyzi azt is, hogy nagyon sok ország - köztük többek közt szinte a teljes dél-amerikai régió, vagy az USA is – a koronavírus - járványt felhasználták arra is, hogy jelentősen enyhítsenek a környezetvédelmi szabályozásokon. Pedig a változás megállíthatatlan, és szükséges, csupán az a kérdés, meddig lehet még húzni.

lead kép: unenvironment.org