Június 13. Csütörtök, Anett

Így használja fel a lehullott faleveleket 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Lassan kezdetét veszik az őszi hónapok, ami együtt jár a kerttulajdonosok egyik nagy bosszúságával: a hulló falevelekkel. Sajnos ezek nem kevés munkát adnak, és sokan nem is tudják, mit is kéne velük tenni. Bár a szemétszállítók bizonyos időpontokban elviszik a zöldhulladékot, ám ennek ellenére még mindig sokan vannak azok, akik eltüzelik- ezt viszont szigorúan tilos, hiszen jelentős CO2 felszabadulásával jár a folyamat, és nem mellesleg büntetik. Hogy mégis mi mindent lehet kezdeni ezen kívül a levelekkel? Erre adunk pár ötletet!

Komposztálja

A legkézenfekvőbb megoldást a komposztálás jelenti, hiszen remekül gazdagítja a talajt! Gereblyézze össze a leveleket, majd fogassa bele a komposztáló ládába (az átforgatást olykor ismételni kell), hogy később értékes, tápanyagban dús földje legyen!

kép: wonderopolis.org

Állatok alá

A hidegebb időszak beköszöntével gondoskodnunk kell arról, hogy az állataink behúzódhassanak valamilyen melegebb térbe. Azólakalját különböző alommal szokás letakarni, ami melegen tartja a helyet. Ez legtöbbször széna, kisebb területeken forgás, ám ha épp kifogyott belőlük, ideiglenesen jó lehet a falevél is. Azt azért hozzá, hogy ez kevésbé tartós, ám átmeneti megoldásnak kitűnő!

Mulcs

Amulcsozásigazi aduász a kertészek körében, hiszen remekül szigetel, nedvesen tart, ráadásul bomlás során tápanyaggal lát el. A faleveleket, ha összegyűjti, nyugodtan használhatja mulcsnak, takarónak. Lehetőleg a leveleket előtte aprítsa fel, így hamarabb lebomlik.

Kreatívoskodjon

A szebb, nagyobb leveleket gyűjtse össze, lapítsa ki, és használja fel egy kis kreatív célra, akár a gyerekeivel együtt! Készíthet belőle képet, festékkel falevéllenyomatokat, ragasztóval állatokat formázhat belőlük, de akár ki is dekorálhatja. A lehetőségek száma szinte végtelen, csak egy fantáziára van szükség!

kép: Davidgn-Dreamstime.com

Aprítsa fel fűnyíróval

Ha nem szeretné összegereblyézni, akkor menjen át rajtuk fűnyíróval! Nem látszik, hagyja lélegezni alatta a füvet, és ahogy bomlik, táplálja alatta a talajt. Igazán remek megoldás arra az esetre, ha nem szeretne a levelek összegyűjtésével bajlódni.

lead kép: Thinkstock