Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Földből is lehet házat nyomtatni, így még olcsóbb és környezetbarát is!

null

A 3D nyomtatás forradalmasítani fogja az építőipart. Ezzel ma már szinte egyetlen szakember sem vitatkozik. Az azonban, hogy az így elkészült házak mennyire fenntarthatóak, már egészen más kérdés. Most Texasból érkezik egy olyan megoldás, mely ezt a kérdést is helyre teheti.

Nyomtassuk!

A 3D nyomtatás a házak esetében is kivitelezhető, bár egyelőre nehéz megfelelni az ilyen épületeknek a hatályoselőírásoknak. Hogy akkor mégis miért számítanak arra a szakemberek, hogy a lehetőség gyorsan elterjed? Azért, mert ezeket a házakat gyorsan, a megszokott építési idő töredéke alatt fel lehet húzni, így pedig nagyjából fele annyiba kerülnek, mint hagyományos társaik. És hát ki ne szeretne egy családi házat olcsón, néhány nap alatt?

kép: goodnewsnetwork.org

A gond csupán az, hogy fenntarthatósági szempontból nem annyival jobbak, mint hagyományos társaik, sőt, elmaradnak a könnyűszerkezetes megoldások mögött. Ennek oka, hogy a nyomtatásnál az alapanyag a beton. Ehhez pedig cementre van szükség, melynek előállítása kifejezetten környezetszennyező. Az építőipar károsanyag - kibocsátásának jelentős hányadáért felel a cementgyártás.

Földből!

A Texas A&M Egyetem tudósai kifejlesztettek egy technológiát, aminek segítségével a beton helyett a ház helyének földjéből lehetkinyomtatniaz épületet. Ez több szempontból is elképesztő megoldás, de akörnyezetvédelme miatt mindenképpenmeg kell ragadni a lehetőséget!

kép: all3dp.com

Ezekhez a házakhoz nem kell ugyanis beton,vagyisnem kell cementsem - legalábbis messze nem annyi, mint a hagyományos házak esetében. A kitermelt földet, ahova az ingatlan kerülne nem kell elszállítani, ami megint könnyebbség és károsanyag - kibocsátás megtakarítás is. Ráadásul a helyi földből dolgozva a helyi időjárási viszonyoknak megfelelő házakat lehetne létrehozni, ami megint nem egy elhanyagolható szempont. Ahogyan az sem, hogy mekkora spórolást lehet elérni azzal, hogy az alapanyag a lábunk alatt van.

Persze nem eszik ilyen forrón a kását. A lehetőség parádés, de még fejleszteni kell. Ahhoz, hogy széles körben lehessen alkalmazni, meg kell oldania a tudósoknak, hogy a felhasznált föld - legyen bármilyen összetételű -megfelelőteherbírással is rendelkezzen. Ez a feladat még nincs tökéletesen letudva, de nagyon jó úton haladnak a szakemberek.

lead kép: realestatecoulisse.com