Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Apró szalmabála ház mindenkinek!

Zöld zóna
2020. szeptember 05. 12:00
null

Mi, magyarok sokszor elcsodálkozunk az amerikai házakon. Egyetlen négy tagú család számára akkora ingatlanokat építenek, amekkorában itthon egy kisebb iskola is elférne. A trend azonban nem ez, sőt!

Apró otthonok

A világon mindenhol, így már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ezekben az otthonokban minden megvan, amire csak szükségünk lehet. Privát tér az alváshoz, egy konyha, fürdőszoba, nappali, a legtöbbször egy kedves kis terasz. Csakhogy ehhez nem kell 60 nm, elegendő 40 is. Sőt, sokan esküsznek rá, hogy egy nagyobb utánfutó is bőven elegendő helyet biztosít egy négy tagú családnak.

Ezeknek az épületeknek a lényege nem igazán az, amit megszoktunk. Valahogy az ember a házakat úgy építi, hogy bennük mindenhez legyen hely. Legyen benne játszórész, legyen benne kiskert, akár külön medence is. Holott erre való a kert, amiből hatalmas darabokat harapunk ki csak azért, hogy betonozott környezetben “élvezhessük” a természet szépségeit.

Szalmabála

Közösségi finanszírozásban valósul meg itthon a Max40 elnevezésű projekt. Ennek lényege, hogy olyan épületeket terveznek, melyek maximum 40 nm-en tökéletesen képesek kiszolgálni egy család igényeit. A közösség összedobja a pénzt, cserébe pedig a támogatók igen alacsony összegért juthatnak hozzá a tervekhez, és kezdhetik meg az építkezést.

A dolog legjobb oldala nem is a méret, hanem az anyaghasználat. A környezettudatosság jegyélben ezeket a házakat nem betonból, hanem szalmabálából építik, így a cement jelentette terhelést is el lehet felejteni, és a szállítások száma is jelentősen megcsappan.

kép: max40.hu

A szalmabála azonban nem csak ezért remek választás. A rágcsálóktól nem kell tartani, természetes, hogy aházakúgy vannak megoldva, hogy ez ne jelenthessen gondot - és a farkas sem fújja el a házat. Lesz viszont egy olyan ingatlanunk, mely fantasztikus szigeteléssel rendelkezik, nyáron hűvös, télen pedig kellően meleg, ráadásul olyan vastag falakat kapunk, hogy az ablakok előtt egy párnasorral tökéletes ülőhelyet is ki lehet alakítani. A kicsi ház pedig így nem csak környezettudatos, hanem hatalmas összegeket is spórol, mind az elkészülése közben, mind pedig a használata során!

lead kép: max40.hu

térklímaházemberenergiaélet