Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Természetes rovarűző praktikák 

Zöld zóna
2020. augusztus 11. 14:00
null

A nyár sajnos nem csak a vakációról, a strandolásról és a kerti sütögetésekről szól, hanem bizony a rovarok elleni harcról is. Bár sokuk igen hasznos élőlény, ám mégse örülünk annak, ha a lakás tele van hangyákkal és legyekkel, ahogy a kertben se szeretjük azt, ha a pihenésünket vérszívó szúnyogok zavarják meg. Ha kisgyerek vagy kisállat van, vagy ha egyszerűen a természetes megoldások híve, úgy az alábbi rovarűző praktikák közül válogathat.

Hangyák ellen szódabikarbóna

A hangyák, csótányok és egyéb rovarok/bogarak ellen nagyon jó megoldás az, ha az útvonalukra szór egy kis szódabikarbónát. Ezt a falánk állatok megeszik, amit rendszerint nem igen élnek túl.

kép: spicegarden.eu

Cukros víz

A cukros víznek a legtöbb rovar képtelen ellenállni, így igen kedvelt természetes rovarcsapda az, ha egy magasabb nyakú palackba (pl.petpalack) cukrosvizet önt. A rovarok belemásznak, ám ki már nem jutnak.

Zsizsik, lisztmoly

Sajnos olykor mindenkinél megesik, hogy a lisztben, hüvelyeseknél, apró rovarok, molyok tanyáznak, ami az adott termék szemétben való landolását jelenti. Hogy ezt elkerülje, tegyen a tartóba közéjük babérlevet, az megvédi.

Legyek ellen

Kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor ellepik a legyek a konyhát. Ez forró nyári napokon igen gyakran előfordul, és sokan ekkor légycsapóval indítanak hadjáratot ellenük. Ha nincs se kedve, se ideje ilyesféle háborúhoz, úgy érdemes bevetni az alábbi trükkök valamelyikét. A legyek nem szeretik az eukaliptusz/levendula/citrom illatát, így párologtathatja illóolajaikat, vagy készíthet belőlük permetet. Készíthet ragacsos légyfogót is: ehhez nem kell mást tennie, csak élénk színű (lehetőleg sárga) papírra kenjen egy kis édes melaszt.

kép: amazon.in

Szagérzékeny szúnyogok ellen

A szúnyogok szerencsére nem tolerálják jól az erősebb illatokat, így készíthetünk illóolajokból, gyógynövényekből természetes szúnyogriasztót. Használhat pl. citromot, mentát, eukaliptuszt, macskamentát, levendulát, citromfüvet. Ezekből tetszés szerint készíthet permetet, ám néhányan esküsznek arra is, hogy elég egy kis citrommal bekenni a bőrünket és akkor nagy ívben elkerülnek a bosszantó vérszívó rovarok.

lead kép: indiamart.com

vissza a természethezvegyszermaradj otthonrovaremberélet