Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Segítse a gyökereztetést természetesen 

Zöld zóna
2020. augusztus 06. 14:00
null

Az augusztus/szeptember a növények szaporításának időszaka. Ennek egyik lépése a gyökereztetés, melyet sokat különböző gyökereztető hormonnal segítenek. Ezek azonban tele vannak kemikáliákkal, ám ha a természetes megoldások híve, akkor bátran használhatja a következő praktikákat, melyek csaknem ugyanolyan hatásosak, mint a vegyszerek. Lássuk a 3 lehetséges megoldást!

kép: gardeningknowhow.com

Fűzfavessző

A fűzfavizes gyökereztetésre igen sokan esküsznek, hiszen a növényben olyan hormon található (auxin), mely segíti a gyökerek egészséges fejlődését. Sokan egyszerűen csak belehelyeznek pár fűzfaágat a vízbe, amiben a szaporítani kívánt virágot tárolják, de még jobb, ha fűzfalével pótoljuk a vizet vagy már eleve abba helyezzük a növényt. Ehhez nem kell mást tenni, csak a fűzfa vékony ágait (kb. maroknyi) pár napig vízben áztatja. Először távolítsa el a leveleit, majd várja 1-2 centi darabokra, és tegye 2 liter forrásban lévő vízbe. Miután levette a tűzről, hagyja 2 napig állni. (Tipp: vékony ágakat válasszon a gyökereztetéshez!)

Méz

A méz szinte minden háztartásban jelen van, hiszen nem csak egészséges de igazán finomis, ígynem is kell a boltba menni azért, hogy beszerezzünk egy jó gyökereztetőt. A borostyánszínű elixír ugyanis olyan enzimeket tartalmaz, melyek serkenti a gyökereztetést. A mézes gyökereztetéshez szükség lesz mézre (lehetőleg termelői) valamint vízre (1: 3 arányban). Forralja fel a vizet, majd a tűzrőllevévekeverje hozzá a mézet és hagyja kihűlni fényvédett helyen. Az elkészült elegybe csak bele kell jól mártani a növény szárát és már ültetheti is a talajba.

kép: alhakam.org

Fahéj

A jellegzetes illatú fahéj nem csak a kártevők és a gombásodás ellen hatásos a növényeknél, hanem a gyökereztetést is elősegíti. Használatában semmi ördöngösség nincs, egyszerűen a növény benedvesített szárát forgassa bele őrölt fahéjba (akárcsak mintha hormonpor lenne), és már teheti is bele a földbe. Ezzel a módszerrel nem csak erős és egészséges gyökereket ereszthet a növény, de a hangyák is jól el fogják kerülni.

lead kép: medicalnewstoday.com

vissza a természethezvegyszermaradj otthonhormonnövénykert