Május 8. Szerda, Mihály

Rovarmentés indul a németeknél, komoly lépésekkel

Zöld zóna
2020. augusztus 17. 08:00
null

A rovarokkal kapcsolatosan az embereknek nem kifejezetten pozitív gondolatai támadnak, legalábbis a többségnek biztosan nem. Hogy ennek oka hol is gyökerezik nehéz lenne felgöngyölíteni, megtalálni a miérteket a rovarokkal szemben érzett ellenszenvreszinte lehetetlen. De hogy gondunk van belőle, az biztos.

Irtás és közutálat

A méh talán az egyetlen olyan rovar a pillangók mellett, melyet nem undorral emleget az emberek többsége. A hangya irtandó, hiszen gondot okoz még a kertben is. Azimádkozósáska ijesztő, a rózsabogár túl nagy, a darazsak meg csípnek. Az ízeltlábúak közé tartozó pókokról meg már ne is beszéljünk...

kép: Matt Dorfman

Sajnos az undor nem merül ki abban, hogy elkerüljük ezeket a lényeket, pedig ez lenne a legjobb reakció, amit az utálat kiválthat. Mi azonbanszisztematikusanírtjuk a számunkra nem tetszetős lényeket, nem számolva azzal, hogy milyen fontos ökológiai szerepet töltenek be. Sokszor a rovarokéletétúgybefolyásoljuk, hogy azt észre sem vesszük, de ha felhívják rá a figyelmünket, akkor is csak rántunk egyet a vállunkon.

Német fordulat

Ez a hozzáállás addig tartható, míg a rovarok száma és fajgazdagsága drasztikusan le nem csökken, ahogyan az történik most az egész világon, így Németországban is. A német kormány azonban a civil szervezetek nyomásának engedve most lépéseket tervez.

kép: Barta IV

Mindenek előttszeretnékcsökkenteni a fényszennyezést, és ezáltal annak rovarokra gyakorolt hatását. Ennek megfelelően az év 10 hónapjában betiltják napnyugtától napkeltéig a reflektorok használatát, csökkentik a köztéri világítás állatokra és növényekre gyakorolt hatását és szintéttiltólistásaklesznek a keresőfények is.

Ezen felül a közparkokban a vizek közelében 5-10 méterre betiltják a rovarirtó szerek használatát is, védelem alá helyezik a gyümölcsösöket, a rovarcsapdák használata pedig szintén a tiltólistára kerül. Az intézkedéstől a rovarpopuláció jelentős javulását várják,mivelha a helyzet nem változik, a kiterjedt ökológiai károk mellett gazdasági katasztrófákkal is számolni kell majd.

lead kép: whats-your-sign.com

klímafényrovarembervárosélet