Június 14. Péntek, Vazul

Mauritiuson kopaszok lesznek az emberek az olajkatasztrófa megfékezése érdekében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Július 25-én Mauritius partjainál zátonyra futott egy teherhajó, rakomány nélkül. A hajótest azonban megsérült, és a gázolaj szivárogni kezdett. A kifejezés megtévesztő lehet, hiszen a szivárgás szó hallatára feltételeznénk, hogy igen kis mennyiségről van szó, jelen esetben azonban nagyjából 1000 tonna gázolajjal lehet számolni.

Ökológiai katasztrófa

Mauritius mint sziget egyébként sincsen túl rózsás helyzetben a klímakatasztrófa nyomán. Nem csak a tengerszint emelkedésével kell szembenéznie, hanem azzal a ténnyel is, hogy a kihalási hullám az élővilágát is veszélyezteti. Ehhez jön a mostani ökológiai katasztrófa, valamint a terület fő bevételi forrásának, a turizmusnak az elmaradása is.

kép: EPA - EFE

A kormány más országoktól és az ENSZ-től is segítséget kért a helyzet kezelésére. Attól tartanak, hogy ha a hajótestkettéroppan, akkor az olajszennyezés ennél is lényegesen kritikusabb méreteket ölt, és olyan károkat okozMauritiusszámára, melyek helyrehozása szinte lehetetlen.

Innovatív eljárás

A helyiek igyekeznek mindent megtenni, hogy az olajat eltávolítsák a vízből. Ehhez egyszerű eszközöket használnak, sűrű szövésű anyagokat, vagy éppen vödröket és palackokat, de ezzel nem sokat tudnak tenni. Azonban avegyszerezés vagy az ölbe tett kézzel nézelődés helyett más irányba is elindultak, hogy megmentsék szeretett élőhelyük ökoszisztémáját.

Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy meglepő módon az olajszennyezések elleni harcban az emberi haj nagyon jó alternatívának bizonyult. A hajszálak ugyanis megkötik az olajat, de a vizet nem, később pedig ki lehet mosni belőlük a szennyező anyagot. Nem utolsó sorban pedig úsznak a vízen, vagyis miután az olajat magukba zárták, viszonylag könnyen össze lehet őket gyűjteni.

kép: AP -Eric Villars

A szigeten a fodrászok egyre bővülő csoportja ingyen vállalja a hajvágást abban az esetben, ha a hajat felajánlják a katasztrófa orvoslására. A helyiek pedig élnek is a lehetőséggel, egyre többen válnak meg teljes hajkoronájuktól az ügy érdekében. De külföldről is várják az emberi hajat, hogy megállítsák és eltüntessék az olajat a vízből.

A tudósok elismerik a haj ilyen irányú felhasználásának hatékonyságáét, de azt nem tudják megmondani, mennyi hajra lenne szükség a helyzet orvoslására.

lead kép: Georges de La Tremoille of Mu Press