Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Málnapelem az új agronapelem

null

Hogy a megújuló energiáké a holnap, az nem is lehet kérdéses. Azonban nem árt kicsit kutakodni, hiszen nem minden esetben olyan pozitív egy napelem, mint gondoljuk. Példának okáért a nagy napelemparkok bizony nagy területet is igényelnek, melyet mind a termeszthető növények, vagy éppen az erdőségek elől vesznek el.

Agrár megközelítés

Létezik már az úgynevezettagronapelem, mely tulajdonképpen elég magasan elhelyezett napelemek sora, melyek alatt a mezőgazdasági termelés sok növény esetében megvalósítható. Nem csak megvalósítható, a termelési volumen is jelentősen növelhető, miközben energiát is előállítunk, vagyis a dolog nem kicsit éri meg.

kép: baywa.com

Sajnos azonban nem mindentermény,vagy zöldség - gyümölcs esetében megvalósítható az ilyen termelés, hiszen vannak olyan növényfajok, melyeknek a napelemek vetette árnyék nem éppen ideális. Ezt azonban azokkal az innovációkkal, melyek a napelemekkel kapcsolatosan folyamatosan napvilágot látnak, viszonylag könnyen ki lehet küszöbölni.

Málnaálom

ABayWAAG nevű cég egy holland málnatermesztővállalkozássalkezdett közös projektbe, melynek során olyan napelemeket állítottak elő, melyek félig áteresztik a napfényt. Ezzel olyan lehetőségek nyílnak meg a gyümölcstermesztésben, amiket nagyon nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az ilyen napelemekkel ugyanis meg lehet oldani azt is, hogy a málnákat - vagy éppen hasonló igényű bogyós gyümölcsöket - ne égesse meg a közvetlen napfény. A panelek ráadásul a szélsőséges időjárási jelenségektől is védik a termést, a heves zivataroktól, vagy éppen a jégveréstől.

kép: baywa.com

Eleddig ezek ellen a hagyományos módszerrel,fóliasátrakkalvédekeztek. De ezek nem termelnek zöld energiát, ráadásul hatévente cserére szorulnak, mely tetemes mennyiségű műanyag hulladékkal jár. A napelemes megoldás ellenben sokkal tovább működőképes, nem utolsó sorban pedig 1250 háztartás energiaszükségletét lehet fedezni az általa termelt energiával!

A cég itt nem is kíván megállni,hiszen haamost kísérleti jelleggel üzembehelyezettnapelempark a termésre is jó hatással lesz, és azokat az értékeket produkálja, amiket elvárnaktőleaszakemberek, akkor más bogyós gyümölcsökkel is megpróbálkoznak, illetve kiszélesítik a kutatást mindenféle zöldség és gyümölcs köré. A földek ilyen,kettőshasznosítása hatalmas lehetőségeket rejt magában mind a gazdák számára, mind pedig a Föld megóvása szempontjából.

lead kép: spicemountain.co.uk