Június 13. Csütörtök, Anett

Építkezzünk használt ruhából

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azújrahasznosítással, illetve annak hiányával kapcsolatban a legtöbb esetben a műanyag kerül előtérbe, esetleg még az élelmiszerhulladékról ejtünk szót, de a textilekkel nem igazán foglalkozunk. Pedig kellene, mivel a textilhulladék is hatalmas problémát jelent a Földnek.

Mi a gond?

Azzal tisztában vagyunk, hogy afastfashion modell nem igazán környezetbarát. A futószalagon érkező kollekciók vásárlásra ösztönzik az embereket, és rengeteg, egyáltalán nem a tartósságáról híres ruhadarabot veszünk meg. Ez azonban nagyon megterheli a környezetet, még akkor is, ha a gyártók igyekeznek “környezetbarát" megoldásokkal élni, amik legtöbbször csak látszatintézkedések.

kép: kisskissbankbank.com

Első gondolatunk az lehet, hogy miért is olyan nehéz az újrahasznosítás, hiszen a pamut természetes anyag, akár komposztálni is lehetne. Ez ugyan igaz, de a sok vegyszer, amivel a ruhákat kezelik azújrahasznosítástis erősen megnehezíti, ráadásul a legtöbb ruhadarab kevert szálas, így pedig azújrahasznosításukdrága, és nem igazán éri meg a cégeknek.

Merre tovább?

A textilek sajnos a legtöbb esetben a tűzben végzik, ami – tekintve a műanyag szálakat - nem igazán jó ötlet. Ennek ellenére nem nagyon áll rendelkezésre más lehetőség.

ClarissMerletépítész még 2017-ben dolgozott ki egy eljárást, amiben a textilhulladék egy részét hasznosítani lehet. A pamutnak igen jó hang és hőszigetelő tulajdonságai is vannak, vagyis építőanyagnak is kiváló lehet. Az eljárás lényege, hogy természetes kötőanyaggal keverik el a textilhulladékot - jelesül pólókat -, majd ezekből téglát préselnek.

kép: fab-brick.com

A téglákkal ugyan emeletes házakat nem lehet építeni, és az esőt sem bírják olyan jól, mint az égetett agyag, de belső válaszfalak gyanánt a gipszkarton helyett kifejezetten hatékonyak. Nem csak környezetbarát voltukmiatt, hanem azért is, mert lényegesen jobban hang éshőszigetelnek, mint a gipszkarton, ez pedig fontos lehet például egy dolgozószoba, egy hálószoba, vagy egy zajos gyerekszoba esetében.

a franciaFabBricnévre keresztelt vállalkozás pedig, mely a téglákat gyártja egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, ami talán annak is köszönhető, hogy a tégláik látványra sem az utolsók, vagyis érdemes megmutatni azt is, miből van a fal.

lead kép: faireparis.com