Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Egy komplett ház 22 óra alatt? Igen!

Zöld zóna
2020. augusztus 30. 12:00
null

Ugyan nem ez az első - és valószínűleg nem is az utolsó-, de a cseheknek kuriózum a 3D nyomtatással készült ház, hiszen náluk eddig még nem volt. Nos, most már van, és sokan azt suttogják, ez lesz a jövő, hiszen nem csak olcsó, hanem környezetbarát is. Ez utóbbi kijelentést azért érdemes lenne közelebbről is megvizsgálni.

3D

ABuřinkanevű cégMichalTrpakszobrásszal összedolgozva alkotta meg azt a 48 nm-es ingatlant, melyben teljes értékű fürdőszoba, hálószoba, konyha és nappali is helyet kapott. Ehhez nem is kellett több idő, mint 22 óra!

kép: 3dadept.com

Ez már önmagában is szép teljesítmény, tekintve, hogy egy téglából épült házhoz ez édeskevés lenne - főleg, ha a csúszásokat is hozzávesszük. Itt azonban nincs csúszás, hiszen a gigantikus nyomtató csak dolgozik, amíg a speciális betonkeveréket megfelelően adagolják. Ebből pedig ehhez a házhoz összesen 17 tonnára volt szükség!

Hogy a kor kihívásainak megfeleljen, hőszivattyúkkal és napelemekkel látták el az épületet, vagyis nem csak gyors, de környezetbarát is - állítja a gyártó.

A kérdés csak az, hogy nem létezik-e jobb megoldás, mint a betonöntvények gombaszerű elszaporodása a világban.

Környezetbarát?

Az mindenképpen pozitív, hogy 22 óra alatt elkészült a ház, hiszen nem kellett teherautók sokaságával számolni hónapokig, nem érkeztek a munkások az autóikkal, és a felesleg sem jellemző az ilyen építkezéseknél. Az is nagyon jó dolog, hogy az utólagosan is beépíthető rendszereket hozzáadták a házhoz, mint ahőszivattyúés a napelem. Csakhogy ettől még környezetbarát nemigen lesz az épület.

kép: Prvok

A szigetelése is jó pontot ér, ám a beton nem. Az építőipar legszennyezőbb ágazata a cementgyártás, és ebből az anyagból bizony tetemes mennyiség kell 17 tonna beton előállításához. Ha ezt a házat könnyűszerkezettel, fából készítik el – mely jó esetben megújuló forrásból származik -, akkor a cement szennyezésével csak az alapnál kell számolni. Igaz, így nem tart 300 évig, de egy 48 nm-es kis házikónak erre valószínűleg nincs is szüksége.

Hogy elterjed-e a lehetőség? Az árakat tekintve mindenképpen, hiszen a hagyományos kivitelezés költségeinek mindössze a felére vanszükség, és már áll is a ház.

lead kép: happy-landing.net

pénzklímaFöldbetonembernyomtatás3D