Június 14. Péntek, Vazul

Bécs a méhek számára is tökéletes környezetet teremt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Bécs Európa legzöldebb városa, a legélhetőbb, és még több olyan címet is visel, melyek mind a környezet védelméhez kapcsolódnak. Figyelnek is erre, és rendszeresen jelennek meg azok az intézkedéscsomagok, melyek további lépéseket tesznek a környezet védelmében - mely szorosan összefügg az emberek jólétével is. Ráadásul a méhek is nagyon szeretik a várost.

Méhek?

Bécs felmérést készíttetett arról, hogy hány méhfaj is található a városban. Az eredmény pedig megmutatta, hogy az osztrák főváros a méhek fővárosa is. Kiderült ugyanis, hogy Bécs az egyik olyan Európai város, melyben a legtöbb méhfaj él. Szám szerint 456 különböző vadméhfajjal lehet találkozni a város utcáin.

kép: Reuters

Ez többek közt annak is köszönhető, hogy a vezetés igyekszik minél több zöldterületet biztosítani a rovarok és Bécs lakossága számára. Utóbbiak esetében a parkok jelentik a megoldást, melyek száma és mérete is gyarapszik, míg a rovarok számáraegyéblehetőségek is adódnak.

A homlokzatok kötelező zöldítése, a vadvirágok megtartása a kaszálások számának csökkentésével, illetve a tetőkertek és más, hasonlóan növénybarát megoldások mind elősegítika méhek táplálkozását,szaporodását, ezzel pedig jelentősen gazdagítják a helyi ökoszisztémákat, beporozzák a közterek és a magánházak növényeit, gyümölcsfáit, zöldségeit.

Mézelő méhek

Mi, emberek szeretünk olyan megoldásokat alkalmazni, mely több részletében is hasznot hajt. Ennek megfelelően a méhekkel kapcsolatosan isjellemzősenazt nézzük, hogy a mézelő méhek jelenléte megoldható-e, hiszen ezzel az értékesnedűhözis hozzájuthatunk, miközben a beporzó rovarok minden más hasznos tevékenységét is élvezhetjük.

kép: WienTourismus-Paul Bauer

Bécs erre is gondolt, hiszen csak a városháza tetején is több méhkas lett felállítva kifejezetten a mézelő méhek számára - míg városszerte rengeteg méhhotel várja a vadméheket. Akaptáraknem csak egy épületen vannak jelen, 5000 kaptárban nagyjából 200 millió méh van, és számuk egyre csak növekszik. A lakosok is kedvelik őket, és a városvezetés is igyekszik olyan körülményeket teremteni, ahol a természet, és persze a méhek is harmóniában élhetnek együtt az emberekkel, városi körülmények közt.

lead kép: WienTourismus-Paul Bauer