Június 14. Péntek, Vazul

Nem csak a vázában mutat jól a leszüretelt levendula 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A levendula sokak egyik kedvence, melynek illatos, mutatós virágait többen vázába teszik az asztalra. Viszont a levágott levendulának még számos más felhasználási lehetősége van, hiszen gyönyörű virágját és kellemes illatát vétek lenne nem kiaknázni.

Koszorú

Koszorút a legtöbben az adventi időszakban teszik az asztalukra vagy a bejárati ajtóra, ám egy esztétikus levendulakoszorú igen fel tudja dobni otthona hangulatát. Ehhez nincs másra szüksége csak levágott levendulára, valamint egy koszorú alapra, melyet fel tud vele díszíteni. Ehhez azonban ügyeljen arra, hogy jó hosszú szárral vágja őket, hogy biztosan jól oda lehessen rögzíteni!

kép: hu.pinterest.com

Fürdőgolyó

Egy hosszú, fárasztó nap után sokan szeretnek elmerülni egy kád vízben. Extra élményt nyújt, ha egy lazító hatású fürdőgolyót is hozzáad a vízhez. Köztudott, hogy a levendula nyugtat, ráadásul az illata is igen kellemes, így szinte magától értetődő, hogy ezt a fürdésnél ki is használjuk. A levendulás fürdőgolyóhoz szükség van 100 g szódabikarbónára, 50 g citromsavra, 30 g olívaolajra, 50 g kukoricakeményítőre, valamint 100%-os levendula illóolajra (kb. 80 csepp ízlés szerint) és virágra. A hozzávalókat csak jól gyúrja össze, majd formázzon belőlük golyókat. 1-2 napig hagyja őket száradni, majd fel is használhatja!

Levendula illatosító párna

A levendula nem csak jó illatú, de a molyok ellen is hatásos, így előszeretettel teszik a ruhás szekrénybe. Ha van kedve és ideje, készítsen levendulás párnát, melyhez csupán egy anyagdarab kell, amiből felül nyitott kis táskát készít. Ezen keresztül tegye bele a levendula virágokat, majd varrja össze a nyílást! Az elkészült párna pedig mehet is be a ruhák közé.

Kép

Olykor a legegyszerűbb ötletek a legjobbak. Vegyen egy önnek tetsző képkeretet, majd tegyen bele valamilyen vastagabb lapot (zsákvászonpl. nagyszerűenillik a stílushoz). A levágott levendula szálakat kösse össze, majd rögzítse a keretben lévő anyaghoz (hozzá is varrhatja, úgy tartósabb).

Levedulássütemény

Kóstolt már levendulás süteményt? Ha nem, akkor gyorsan pótolja, ugyanis nagyon ízletes finomság, hiszen igen kellemes aromája van. Számtalan variációban felhasználható, ugyanúgy beleteheti krémesnassolni valókbamint kekszekbe. Remekül illik citromhoz, így egycitromos-levendulás keksz receptjét osztjuk meg. A tésztáját gyúrjuk össze, nyújtsuk és szaggassuk ki, majd tegyük 10 percre 200 fokos sütőbe. Miután kihűltek egyszerű cukormázzal díszítsük, és még mielőtt az megszilárdulna, szórjunk még rá levendulavirágot.

kép: Yasemin Örnekol

Tészta hozzávalók:

20 dkg liszt

12 dkg vaj

20 dkg cukor

1 tojássárgája

6 g sütőpor

1kkvaniliaaroma

Fél citrom reszelt héja

Csipetnyi só

Levendulavirág

Cukormáz hozzávalók:

20 dkg porcukor

Fél citrom leve

2ek.víz

lead kép: Berta Luca - commons.wikipedia.org