Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

íme a tökéletesen ízes, és élethű nyomtatott steak

null

Az azért már jól látszik, hogy az étkezési szokásaink át fognak alakulni, ha tetszik, ha nem. ennek egészen egyszerű oka van: vagy változunk, vagy nem lesz mit enni. A változás azonban olyan irányba mozog, ami mindenkinek tetszeni fog, még a kétkedőknek is, csupán nekik senki nem mondja majd meg, hogy nem húst esznek...

Hús

Igen, sajnos kiderült, hogy a hús az egyik nagy mumusunk. Igaz, hogy az ember képes kizárólag növényi táplálkozással is életben maradni, de ez inkább csak a felnőttekre igaz, és hát azzal is számolni kell, hogy akarunk-e így étkezni. Mert a többség bizony szereti a húst, az ízét, illatát, textúráját, mindenét, és ha egy mód van rá, akkor nem mondana le róla. Még akkor sem, ha ezzel elképesztőkárokat okoz.

Persze semmi nincsen veszve, hiszen az ember okos teremtmény, képes megoldani a felmerülő problémákat, már persze, ha akarja. A húst pedig akarja, környezetbarát módon, vagyis a piacon megjelennek a lehetőségek is, melyek közül több is gyorsan hódítja meg a tömegeket. A “műhús”, vagyis avegánhúskészítmények közül több is sikeres lett, még a húsevők közt is akadnak szép számmal rajongói. Kevésbé várjuk széles mosollyal a rovar alapú húskészítményeket, legalábbis mi, Európaiak, hiszen nem vagyunk hozzászokva az ízeltlábúak ilyen széles körű fogyasztásához.

Nyomtatva

ARedefineMeat izraeli cég egy másik megközelítést alkalmazott. Ötvözte a 3D nyomtatást és a tökéletesen megkreált növényi fehérjék és más természetes, de húsmentes összetevők együttesét, és megalkotta a nyomtatott húst. Elsőnek mindjárt egy igen mutatós steak-et.

sculpteo.com

A cég séfekkel, hentesekkel és élelmiszer-technikusokkal dolgozott együtt, hogy képes legyen a hús 70 érzékszervi tényezőjét reprodukálnia nyomtatás során. Ennek köszönhetően a nyomtatott steak nem csak szaftos és mutatós, de az íze is tökéletesen megegyezik az igazival, ráadásul a nyomtatással elérhető, hogy azizomrostosszerkezet is megjelenjen, vagyis a fogyasztás közben az élmény is ugyan az, mint az eredeti esetében. Legalábbis a gyártó szerint, de tesztelni mindenképpen érdemes lesz, ha a boltok polcain, vagy az éttermekben megjelenik.

lead kép: pixellounge.co.uk