Május 3. Péntek, Irma, Tímea

A Vörös-tenger koralljai fittyet hánynak a felmelegedésre

Zöld zóna
2020. július 26. 08:00
null

A világtengerek melegedése sajnos elkerülhetetlen. Még abban az esetben is számolni kell 2-3°C-osmelegedéssel, ha ebben apillanatbanmegszűnik mindenféle károsanyag-kibocsátás a Földön. A melegedő víz pedig több problémát is felvet, többek közt a korallok életét is elveszi. Kivéve a Vörös-tengerben.

Korallok

Tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a kis, telepeket képező állatok kifejezetten érzékenyek mind a víz tisztaságára, mind pedig annak hőmérsékletére. A világ egyik legszebb éslegkiterjedtebbkorallzátonya Ausztrália partjainál található. Azon túl, hogy dollármilliárdos értéket képvisel, komoly szerepe van az ország gazdaságában is, többek közt turisztikai jelentősége miatt.

Guilhem Banc-Prandi

A klímakatasztrófa azonban sajnos erősen hatással van a korallokra is. A melegedő vizet ugyanis ezek az állatok nem képesek tolerálni. A velük szimbiózisban élőzooxantellák- melyek az állatok színét is adják - a meleg víz hatására elhagyják a korallok testét, és sajnos nagy eséllyel vissza sem térnek. Ennek megfelelően a korallok kifehérednek, mely előjelemára pusztulásuknak is, hiszen azooxantelláknélkül életképtelenek,vagyisha azok nem térnek vissza az állatokhoz, akkor a korallok elpusztulnak.

A tenger melegedése pedig sajnos már nem megállítható, és a melegedés mértéke várhatóan az egész Nagy Korallzátonyt elpusztítja majd.

Marad a remény

ALausanneiEgyetem kutatói egy kísérletben érdekeseredményre jutottak. Különböző területek koralljainak hőtűrését vizsgálták. A Nagy Korallzátony lényei nem okoztak meglepetést, már 1°C-os melegedés hatására elpusztultak. A vörös-tengeri korallok azonban sokkal kitartóbbnak mutatkoztak.

Valentyn Volkov - Shutterstock

A melegítés még 2°Cilletve 3°c -nálsem ártott meg a kis állatoknak, sőt, tulajdonképpen remekül érezték magukat, holott azelőzetestudásunk alapján ekkora már régen el kellett volnapusztulniuk. Csakhogy ezt a Vörös-tengerkoralljaival senki nem közölte, így azok még az elképesztő, 7°C-os melegítést is gond nélkül elviselték. Az pedig, hogy 7°C-kal melegedjen a Vörös-tenger vize egy olyan lehetőség, amit szerencsére egyelőre még csak meg sem közelítünk.

Az eredmények alapján a korallok számára is lehet jövő, bár sajnos nem mindenhol. Már csak az a kérdés, hogy az érintett terület országai képesek-e elejét venni a víz szennyezésének, mivel erre ugyan olyan érzékenyek a Vörös-tenger koralljai, mint mások.

lead kép: egyptindependent.com

tengerklímamelegkorallemberélet