Június 24. Hétfő, Iván

A raklap messze nem hulladék

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A raklap igen gyakori hulladék, ám egyre többen használják fel a kertjükben, ezzel is hozzájárulva a környezetvédelemhez. Hogy miket lehet belőle készíteni, annak lényegében egyedül a fantázia - és a kézügyesség- szabhat határt, de mi összeszedtünk pár tippet, mely a kezdő barkácsolóknak sem okoz nagy kihívást.

Komposztáló

A komposztáló ma már egy elmaradhatatlan tartozéka a kerteknek - és sok esetben a teraszoknak-, és maga a láda is több variációban fordul elő. Bár a műanyag komposztáló ládák igen népszerűek, ám ha valaki környezettudatosságra törekszik, az inkább a természetes anyagokat részesíti előnybe. A raklapok a láda elkészítésére tökéletesen megfelelnek. Elég hozzá pár csavar és fúrógép, és máris rakhatja bele a komposztálható anyagokat.

kép: woodpalletsfurniture.com

Bútorok

Raklap bútorokat már lehet készen is kapni, ám ha valakinek van kedve és ideje, igazi remekműveket lehet készíteni otthon is. Akik kezdők, illetve, ha valaki segítségre, iránymutatásra szorul, az interneten és a videómegosztó oldalakon rengeteg ilyen stepbystepvideókat találni. Lehet nyugágyat, széket, hintaágyat, sőt, komplett garnitúrát is alkotni raklapokból- ezáltal gyönyörű, rusztikus hangulatot tud varázsolni a teraszára.

Homokozó

A kisgyerekes családok jól tudják, egy homokozó aranyat ér, hiszen sok időre lefoglalja a gyerekeket, akiknek közben fejlődik a kézügyességük és a fantáziájuk, kreativitásuk is. Raklapokból készíthet egyszerű, négyszögletes homokozót, melyhez nem kell különösebb tehetség sem, ám ha komolyabbat szeretne, alkothat olyat is, mely kis padokkal van ellátva, rendelkezik tetővel és összecsukható (ennek elkészítéséről szintén lehet képeket, videókat találni).

kép: nortonabrasives.com

Veteményes, fűszerkert

Igen hangulatos veteményest, fűszerkertet is készíthet raklapokból, ráadásul nem is kell hozzá sok. Tegye le a földre, töltse meg földdel, és a lapok közti kis hézagokba már ültetheti is a palántákat, fűszernövényeket. Amennyiben nem szeret hajolgatni – ki szeret-, úgy több raklap egymásra helyezéséből magaságyást is kreálhat.

Virágtartó

A variációk száma szinte végtelen, ha virágtartóról van szó. Amennyiben van egy kis felesleges raklapja, csiszolja le, fesse le a kiválasztott színre - de hagyhatja natúr is-, majd a lapokra erősítsen rá cserepeket, melyekbe színes, akár leomló virágok is kerülhetnek. Végül ezt az egészet rögzítse oda a ház falához.

lead kép: homebase.co.uk