Április 27. Szombat, Zita

Spray napelemet fejlesztettek tudósok

Zöld zóna
2020. június 04. 12:00
null

A napelemek fejlődése megállíthatatlan, ami nagyon jó hír a bolygó szempontjából, és a mi szemszögünkből is. A fejlődés ugyanis egyre alacsonyabb árakat is eredményez, egyre gyorsabb megtérüléssel, ami megnyitja a kapukat a tiszta energiatermeléshez a nagyközönség előtt is.

Akadályok

A napelemesrendszerekegyik nagy hátránya, hogy a paneleket valahogy el kell helyezni. Ez egy épület esetében erősen korlátozottá teszi a lehetőségeket. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a napelemek is olyan homlokzati és tetőelemekké válnak, melyeknek helyet kell hagyni. Ez pedig az energiatermelésen is meglátszik, egyszerűen csak azért, mert nem tudnak belőlük olyan sokat elhelyezni.

kép: materialdistrict.com

A divat sem kifejezetten kedvez a rendszereknek, hiszen az üvegpaloták megjelenése mellett a zöld homlokzat is teret hódít, ami egyrészt nagyon is szerencsés, másrésztazonban továbbcsökkenti a napelemek elhelyezi felületeit. Ezért jelentett hatalmas lehetőséget az, amikor olyan napelemek láttak napvilágot, melyek tulajdonképpen ablakként is funkcionálnak. Ráadásul azt a gondot is sikerült kiküszöbölni, hogy a belső terekben a megszűrt fény miatt lilás árnyalat uralkodott.

Újabb lépés

Az ablakok napelemekké alakítása csodás lehetőség, hiszen az üvegpalotákon is alkalmazni lehet. De csak akkor, ha új épületről van szó, hiszen minden egyes ablak cseréje olyan nagy beruházás lenne, ami már nem éri meg. Éppen ezért dolgoztak a tudósok egy másik eljáráson is, melyet most sikerült megvalósítani.

kép: Brian Korgel

Egy, az USA területén működő cégnek sikerült kifejleszteni egy olyan folyékony vegyületet, melyet egyszerűen rá lehet fújni az ablakokra, és normál hőmérsékleten való száradás után azok energiát képesek termelni, akár az ablak napelemek. Ehhez semmilyen különleges eszköz sem kell, csupán maga az anyag, mely ráadásul hatékony az energiatermelés terén is, hatékonyabb, mint az ablaküvegbe integrált változat.

Ez pedig azért nagyon jó hír, mert így a már megépült házak esetében is megoldható az átalakítás, méghozzá jóval olcsóbban, mint amibe egy átépítés kerülne. A felvitt anyaggal a régi toronyépületek, de akár magánházak is energiatermelővé alakíthatóak, és ezzel jelentős károsanyag -kibocsátástakarítható meg. Most már csak arra kell várni, hogy kereskedelmi forgalomban is megjelenjen az anyag, de mivel magáncég a fejlesztő, ez várhatóan viszonylag rövid időn belül bekövetkezik.

lead kép: materialdistrict.com

klímaspraynapelememberenergiafesték