Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Műhús után műpolip?

null

Az, hogy a világon aműhúsegyre nagyobb népszerűségnek örvend nem is kérdéses. Most már azt is tudjuk, hogy az élelmezésünk jövője, legalább részben a laborban “növesztett” élelmiszerekben rejlik. Ezt is jól példázza egy feltörekvő lehetőség, mely ugyan testet még nem öltött, de a kutatás és fejlesztés terén már igen szép eredményeket ért el.

BlueNalu

Aszületőfélbenlévő cég aműhús piacára igyekszik belépni, pontosabban annak egy al ágát célozza, ahol jelenleg még szűz terület van. A cég ugyanis laborbannövesztetttenger gyümölcseivel foglalkozik,ezeketkínáljaélelmezési célra a vásárlóknak. Ebben az esetben nemvegántermékről van szó, csupán olyan finomságokról, melyek létrejöttéhez egyetlen lénynek sem kellett az életét adnia. Ebben az esetben nem egy komplett rákot fejlesztenek a kutatók, vagyis nem a laborállatokat fogyasztjuk, a fehérjeláncokat reprodukálják, melyeket valóban megeszünk, apáncélzatvagy a tulajdonképpeni élet nélkül.

kép: inhabitat.com

Kereslet pedig valószínűleg lesz rá, hiszen már az olyan nemzetek is igyekeznek aműhúskategóriában válogatni, mint Kína, akiknél a húsfogyasztás kiemelkedő.

Miért jó?

Azon túl, hogy nem kell állati életeket kioltani, a mű tenger gyümölcsei kiküszöbölik a higany ésmikroműanyag szennyezés jelentette kockázatokat is. Emellett nagyon fontos, hogy a tengerek túlhalászása is feleslegessé válik, sőt, aműhúsés hasonló növesztett élelmiszerek segítségével az ökoszisztémák bolygatása nélkül lehet megoldani élelmezésünket is.

kép: inhabitat.com

Nem utolsó sorban pedig bárhová frissen lehet eljuttatni a készítményt, hiszen annak előállításához nincsen szükség a tengerközelségére.Ez persze még nem jelenti azt, hogymindenkitmeg lehet győzni arról, hogy a készítmény egészséges és finom, bár íz terén a tesztek alapján nem mutat eltérést. Ugyanakkor, mivel igen friss, gyerekcipőben járó lehetőségről van szó, azzal még nem vagyunk tisztában, hogy hosszabb távon lesznek-e káros hatásai az egészségünkre, vagy éppen a bolygónkra nézve, vagy sem.

lead kép: inhabitat.com