Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Jóval többel dobja meg a légkondi a villanyszámlát, mint azt eddig hittük

null

A klímaváltozás velejárója a meleg. A városokban ez fokozottan van jelen, hiszen itt a hősziget-hatással is számolni kell. A forró nyári napokat pedig egyre többen a légkondi segítségével vészelik át. Ez azonban nem jó hír.

Légkondi

Igen, a kis szerkezet is nagyon sokat fejlődött. A károsanyag-kibocsátása is jelentősen mérséklődött, és a hasznosságát sem lehet megkérdőjelezni, ám az ára nem éppen alacsony. Most pedig már azt is tudjuk, hogy a fenntartása sem az!

ACa'Foscariegyetem kutatói egy átfogó vizsgálatot folytattak arra nézve, mennyivel dobja meg a villanyszámlát a légkondi üzemeltetése. A korábbi becslések alapján 11%-ot lehetett olvasni szinte mindenhol, ami valljuk be, nem nagy ár egy kis hűsölésért a forró napokon. Most azonban kiderült, ez az adat messze áll az igazságtól.

kép: gmccelectrical.en.made-in-china.com

A 8 országban, 3615 háztartás adatait vizsgálva a kutatók megállapították, hogy bizony 42%-kal is magasabb lesz a villanyszámla, ha a lakásban légkondi is üzemel. Ez pedig már tetemes plusz kiadást jelent, főleg úgy, hogy tudjuk, sem a Földnek nemteszünkezzel jót, sem pedig nem használjuk eleink tudását, mellyel a lakás hidegen tartható.

Macera, de olcsó

Igaz, hogy a légkondi kényelmes, ezért is használjuk, de rettenetesen sokba kerül,főlegha a környezeti hatásait is megnézzük. Eleink számára is gondot okoztak a forró nyarak - bár olyan magas hőmérsékletekkel nem sűrűn találkoztak, mint mi. Ennek ellenére keresték a hűsölés lehetőségét, és igen sok módszert hagytakránk, amik remekül működnek. A házakat le lehet hűteni, ha fákkal leárnyékoljuk őket. Ez futónövényekkel is működik, és garantáltan hűvösebb lesz, hiszen a növényen párologtatnak is.

kép: aliexpress.com

A lakásokban a kora hajnali szellőztetés, és a napközben zárva tartott ablakok jelenthetnek megoldást, de a nedves függöny mellett nyitva hagyott ablakok is jelentősen képesek csökkenteni a meleget a helyiségekben. Ezek a módszerek csak ízelítők, rengeteg van belőlük, ráadásul ezek fenntartása semekkora plusz költséget sem ró a pénztárcánkra, szemben a légkondival, melynek szerelési és tisztítási költségei is vannak az áramigényén felül.

lead kép: inventorairconditioner.com