Május 25. Szombat, Orbán

Ha nem akar egy vagyont elöntözni a kertben nyáron, ezeket ültesse

null

A nyári hónapok beköszöntével sok bosszúságot szoktak okozni az aszályos időszakok, amikor kénytelenek vagyunk mi gondoskodni növényeink vízigényéről. A fenntartható kert egyik jellemzője, hogy nem kell óriási mennyiségű édesvizet felhasználni. Ésezthogy is lehetne a legkönnyebben megtenni, mint úgy, ha olyanokat ültetünk, melyek jól bírják az időszakos szárazságot is.

Levendula

Szép, színes, illatos, gyorsan nő, ráadásul nem csak a molyokat, de a tetveket is távol tartja. Igazán igénytelen növény, így gyakran látható parkokban, utak mellett is, hiszen kevés gondozással is beéri. Bár a rendszeres öntözést gyors növekedéssel meghálálja (azért túl sokat ne kapjon), ám semmi baja nem lesz akkor sem, ha nem jut egy ideig vízhez. Igazán szeretik a méhek, odavonzza a többi beporzó rovart is. Virágjának felhasználása igen sokrétű: lehet vele illatosítani, díszítőelemként is megállja a helyét, sőt, még a gasztronómiában is bátran bevethető!

kép: PeterMocsonoky

Sásliliom

A sásliliom igen sok kertben megtalálható, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy üde színfoltja lehet a kertnek, sok ápolást és odafigyelést nem igényel. Ültethetjük magában, de sokkal feltűnőbb, ha csoportosan vannak, pl.rézsűben. Bár jól bírja a hőséget, mégis inkább olyan helyet válasszunk neki, ahol inkább délelőtti napfényt kap, mert az erős napsugárzás kicsit megégetheti a leveleit, így veszít esztétikumából. Sok gondot ültetés után nem okoz a kertészeknek, szinte kiirthatatlan, a hosszabb aszályos időszakok sem viselik meg.

kép: gardengatemagazine.com

Menyecskeszem

A menyecskeszem – avagy aszépecske- egy igazi túlélő, ami különösebb odafigyelés és gondozás nélkül is nő, sőt, szaporodik! Sárga virágai vidám hangulatot kölcsönöznek. Érdemes csoportosan ültetni őket, így egész nyáron át megajándékoznak szépségükkel. Bármilyen talajon megél, és az sem baj, ha nem jut mindig vízhez.

Fátyolvirág

A csokrokban gyakran fellelhető fátyolvirágot előszeretettel ültetik a kertbe is, hiszen kedves, könnyű, légies kinézetének köszönhetően látványosan képes feldobni a kertet. Szereti a napot és lúgos, jó vízelvezető talajban érzi jól magát. Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, úgy nincs sok dolgunk vele, még az sem árt meg neki, ha elfelejtjük rendszeresen öntözni.

lead kép: gazigazito.hu