Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Ha enni akarunk, védeni kell az erdőket!

Zöld zóna
2020. június 20. 08:00
null

A beporzók védelmét nagyon komolyan kell venni, és ezzel ma már azok is tisztában vannak, akik az élelmezésért felelnek. De ez messze nem azt jelenti, hogy a vadvirágos mezőket, vagy éppen a virágos részekkel tagolt megművelt táblákat kell csak fenntartani.

Erdők

Nemgyőzzükeleget hangsúlyozni, hogyazerdőségeknek milyen hatalmas szerepe van a világon. Nem csak az időjárásra vannak hatással, a biodiverzitás megőrzése sem sikerülhet a hiányukban, és most már arra is rávilágítanak egyre többször, hogy az élelmezésünk sem oldható meg az erdők nélkül.

kép: news.un.org

Ez elsőre egy érdekesoximoronnaktűnik, hiszen az erdő területeket von el a szántóktól, vagyis éppen az élelmezés ellen van. Csakhogy a beporzásban, illetve a beporzó rovarok életében olyan szerepet tölt be, amit se nem lehet figyelmen kívül hagyni, se nem lehet helyettesíteni.

Kiemelt szerep

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének jelentésébenkitérnekarra az “apróságra”, hogy a beporzók túlnyomó többsége az erdőkben él, és onnan jár ki a mezőkre, szántókra a virágokat meglátogatni. Vagyis az erdőségek eltűnése a beporzók otthonának eltűnésével jár, mely a rovarokra végzetes hatást gyakorol.

kép: thewwwsite.com

Ezt pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül,tekintve hogy a vadon élő növények 88%-ának szaporodása a beporzókhoz kötött. A haszonnövények esetében ez az arány 70%, vagyis az erdők léte az emberiség létét is jelenti.

A jelentés arra is kitér, hogy a beporzók körének csökkenése nem pótolható haszonfajokkal. Ezt konkrétan azt jelenti, hogy a vadméhek, darazsak molylepkék és hasonló rovarok nem helyettesíthetőek a házi méhekkel, hiszen nem pontosan ugyan úgy, és nem akkora területet bejárva végzik el feladatukat. Igaz, aházi méhmézzel is megajándékoz minket, de ennek a fajnak az egyedszáma is drasztikusan visszaesett az emberi tevékenység következtében, vagyis ez nem megoldás sokkal inkább egy újabb égető probléma, mellyel kénytelenek leszünk foglalkozni, ha élni akarunk.

lead kép: eurasiareview.com

erdőméhekbeporzónövényélelemember