Május 26. Vasárnap, Evelin

Futónövényeket a korlátra! 

null

Már egyre többen használják a balkont arra, hogy egy kis kertet hozzanak ott létre. Cserepes, dézsás virágok, örökzöldek, fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek is kikerülhetnek oda, ám sokan elfeledkeznek a korlátról. Pedig, ha befuttatja, úgy nem csak gyönyörködhet a kúszónövények csodaszép virágaiban, hanem remek belátásgátló is egyben, így intimebbé varázsolhatja a területet.

Vigyázzon az agresszív fajtákkal

A kúszónövények igen szépek és hasznosak is egyben, ám nem árt vigyázni arra, hogy vannak olyan fajták, melyek igen agresszívak, nehéz őket kordában tartani, ráadásul nagy károkat is okozhatnak a korlátban! Ilyen növény például a kertekben kedvelt lilaakác vagy a trombitafolyondár- ezeknek bár csodaszép viráguk van, ám inkább a kertekben a helyük.

kép: pinterest.com

Klemátisz

A klemátisz - más néven az iszalag- az egyik legszebb kúszónövény, mely bár gyorsan nő, nem agresszív fajta. Kb. 3-5 méterre nő meg, és egész nyáron át vidám, jelentős, élénk színű virágokkal ajándékoz meg minket. Viszonylag igénytelen, így a kezdőknek is sikerélményt jelenthet a gondozása. Cserépben is jól érzi magát, ráadásul teleltetni sem kell, így bátran kint maradhat a balkonon.

Illatos japán lonc

Gyorsan nő, meseszép virágokat hoz, ráadásul remek illata is van- ezek mind jellemzik az illatos japán loncot, melyet igen gyakran alkalmaznak kerítések, korlátok befuttatására. Egyetlen hátránya, hogy nagyra nő, ám rendszeres karbantartással kordában tartható. Hosszúkás szirmú virágai kezdetben fehér színűek, majd az idő előrehaladtával sárgás árnyalatúvá válnak. Szintén igénytelen növény, a félárnyékos helyeken is megél.

kép: quora.com

Futó oroszlánszáj

A tátikához hasonló futó oroszlánszáj szintén nagyszerűen érzi magát a balkonon is. Szereti a sok vizet, ám arra ügyeljen, hogy ne álljon pangó vízben! Színes virágait az ősz közepéig csodálhatjuk, ám ahhoz az kell, hogy - akárcsak a petúniánál- az elszáradt virágokat folyamatosan távolítsa el! Bár télen is kint maradhat, ám ekkor gondoskodjon a takarásról, nehogy elfagyjanak a gyökerei!

Hajnalka

Az egynyári hajnalkát szinte mindenki ismeri, hiszen igen sok háznál megtalálható, köszönhetően könnyű gondozásának és meseszép, tölcsér alakú virágainak, melyek késő délután összecsukódnak, majd a hajnali napfénnyel kinyílnak. Világos, szélvédett helyen, nyirkos talajban érzi jól magát. Minden része mérgező, így kisgyerekes családokban óvatosan tartható!

lead kép: wiki.nurserylive.com