Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Eliat nem kér többet a szemetelésből - igyekszik ellehetetleníteni azt

Zöld zóna
2020. június 11. 12:00
null

A hulladék látványát senki sem szereti, de vannak olyanok, akiknek ez bizony már károkat is okoz. Ilyen a tengerparti települések vezetése, hiszen a szemetes partokon kevesebb az ember, mivel nem szívesen nézik saját hanyagságuk eredményét. De mégis, mi lehet a megoldás? Hiszen akihelyezettkukák sokszor mintha csak dísznek lennének ott.

Mi legyen a szeméttel?

Sok tengerpartonsorakoznakkukák a homok mellett, vagy valamivel a part felett, az utcákszélén. Ezzel csak az a baj, hogy nem kifejezetten szépek, kissé talán még büdösek is, és bizony a többségegyszerűen nem veszi a fáradságot arra, hogy elsétáljon a kukáig aszemetével. Mikor kiürül a pohara, elfogy a szendvicse,megeszia strandkaját, akkor szélnek ereszti a szemetet, ami így beteríti a partokat.

kép: beontrips.travelo.hu

Hogy mi a megoldás? Jóhiszeműen azt mondanánk, hogy az, hogy szépen megkérjük az embereket, figyeljenek a part tisztaságára. Táblákat helyezünk ki, mutatós szemetesekkeltűzdeljük meg a partot (és azok ürítéséről is gondoskodunk), és így szép marad akörnyezet, szívesen jönnek a turisták. Mivel mindannyian jártunk már ilyen táblák közelében, és láttuk, hogy a szemét ettől nem lett kevesebb, ez sajnos nem járható út.

Eliatvált

Izrael egyik legszebb strandjával büszkélkedő település is más utat választott. Ehhez meg kel érteni egy apróságot: az a jó szemét, ami nincs! Egyszerűen képtelenség rászorítani fajunkat arra, hogykulturáltmódon kezelje a hulladékot, próbáltuk, de nem megy. Erre jutottEliatvezetése is, és egy egyszerű megoldást alkalmaztak.

kép: worldtravelguide.net

A parti étkezdék, büfék és bárok nem adhatnak ki olyan tárgyakat a vendégeknek, melyből később hulladék lenne. Ez vonatkozik a szívószálakra, műanyag poharakra, alumínium dobozokra, papírtányérokra, műanyag evőeszközökre, vagyis tulajdonképpen mindenre. Ezzel pedig nem csak a part lesz lényegesen tisztább, de az élővilágra is szebb jövő vár, már persze ha aturistákszáma nem nő meg durván.

Mindenesetre a kezdeményezés nagyon jó, és már követőkre is talált, azonban életbe lépéséhez el kell azt fogadnia a belügyminisztériumnak is, ami előtt szinte biztosan nem lesz semmiakadály..

lead kép: timesofisrael.com

vízszemétstrandhulladékemberétel