Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Elég volt a tervezett elavulásból!

Zöld zóna
2020. június 16. 08:00
null

Fogyasztói társadalomban élünk, melynek rendszerei nem is olyan régiek, mint gondolnánk. Minket már sajnos arra neveltek, hogy ha valami elromlik, akkor vegyünk újat, de nagymamáink és nagypapáink még szinte mindent megjavítottak, vagy megjavíttattak.

Az új mindig jobb?

Igazából az ember annyira nem is bánja, hogy újat kell venni, ha valami elromlik. Hiszen árban a javíttatás - ha egyáltalán lehetséges - ugyan ott van, vagy akár többe is kerül, mint egy új, ráadásul a frissen vásárolt termék szebb, mutatósabb, és megvenni is olyan jó érzés. Erre ösztönöznek a reklámok, a társadalom, hiszen az új mindig jobb!

kép: curvature.com

Csakhogy ezzel van egy kis baj. Megvesszük az újat, ez eddig ok, de a régivel mi lesz? Megy a szemétbe, és hulladéklerakóban végzi. A termékek elenyészően kicsi részét hasznosítjuk csak újra, vagyis a hulladék velünk marad, nem szabadulhatunk tőle. A gyártás azonban nem áll le, erőforrást, nyersanyagot használunk, töméntelen mennyiségben, éstulajdonképpenmás nem lesz belőle, mint hulladék.

Nagyszüleink idejében az alapanyag és a munka érték volt, amit csak lehetett, javítottak, és akkor isújrahasznosították, ha eredeti funkcióját már nem tudta ellátni. Mi, itt, a 21. században, a modern technológiánkkal, amire nagyon büszkék vagyunk, ezt még csak meg sem próbáljuk.

Tervezett elavulás

Az ok az, hogy már a termékeket is eleve úgy gyártjuk le, hogy abban benne legyen az elévülés, hogy javíthatatlan legyen, vagy éppen - mint a telefonok esetében - a gyártó rontja a teljesítményt idővel, hogy újat vegyünk. Ez pedig nem összeesküvés elmélet, éppen a telefonok lassítása miatt kapott az Apple és aSamsungis sok-sok milliós bírságokat a világ számos országában.

kép: consumersinternational.org

A javíthatóság kérdése pedig odáig fajult, hogy egyes telefonokat még csak szét sem lehet szedni. Ezen szeretne változtatni civil szervezetek egy csoportja itthon, akik petíciót indítottaka javíthatóságért,és a jótállási idő jelentős megnöveléséért. Már több, mint 10 000 aláírás gyűlt össze, vagyis a téma nem hamvában halt, és az emberek is szeretnék, ha egy - két évnél tovább használhatnák azt, amit megvesznek, legyen szó ruháról,bútorról,vagy elektronikai eszközről.

A tervezett elavulás jelentős környezetkárosítással jár, ezt pedig meg kell akadályozni, hiszen a klímakatasztrófa kiteljesedésében is jelentős szerepet tölt be, így pedig mindenki életére rányomja súlyos bélyegét.

lead kép: hisour.com

termékpénzklímatársadalomemberüzlet