Május 28. Kedd, Csanád, Emil

A méhek alkalmazkodnak a klímaválság egyes részeihez, és ez nekünk is jó!

null

A klímaváltozás nem csak az emberekre, hanem az állatokra is hatással van. A méhek például egyre korábban repülnek ki a téli fagyok után, amikor a virágoknak még híre-hamva sincs, vagyis a rovaroknak nincs mivel táplálkozniuk. Ez azonban nem lehet akadály, a tudósok nemrégiben egy olyan folyamatot figyeltek meg, mely nem csak a méhek életét teszi könnyebbé, hanem gazdasági szempontból is fontos lehet.

Ha nincs virág...

A méhfajok - köztük a házi méhek és a vad poszméhek is – a pollent gyűjtögetve, azzal táplálkozva, azt felhasználva képesek életben maradni. Ez egy nagyon jól bejáratott rendszer: a méhek pollent gyűjtenek a virágokból, és egyikről a másikra szállítják a virágport. Az egyiknek a táplálkozása oldott meg, a másiknak a szaporodása. Mindenki nyer ezzel az üzlettel, még mi, emberek is, hiszen így haszonnövényeink szép terméssel örvendeztetnek meg minket.

kép: arborday.org

Sajnos azonban az ember nem a legjobb “gazda”. A klímaváltozás- melyről ma már egyértelműen tudjuk, hogy mi okozzuk – a fagyokra is hatással van. Korábban emelkedik meg a hőmérséklet a téli hónapok után, így korábban merészkednek elő a méhek is. Csakhogy a virágok ekkor még nem nyílnak, így a méhek éheznek, ami már nagyon nem hiányzik nekik, hiszen egyébként sem rózsás a helyzetük a világban.

Alkalmazkodás

A méhek meglepően okos teremtmények. A virágzás eltolódására is megvan a maguk megoldása, melyet nemrégiben aSiencemagazinban ismertettek svájci kutatók. Megfigyelték, hogy a poszméhek megrágcsálták a növények leveleit, ezzel késztetve őket korábbi virágzásra. Ez akár 30 nappal is előrébb hozta a virágzás idejét. A tudósok igyekeztek reprodukálni a rágcsálást borotvapengéksegítségével, ésazt tapasztalták, hogy így is előbb borulnak virágba a növények, de nem annyira, mintha a méhek dolgoztak volna. Vagyis vagy alaposabbak a kis rovarok, vagy a nyáluk tartalmaz olyan anyagot, mely serkenti a virágzást.

kép: VINKIRILL - ISTOCKPHOTO

A folyamat jó hír a mezőgazdaság számára is, de sajnos a méheken ez nem segít. Avegyszerezésés a modern társadalmak szennyezése olyan kihívás számukra, melyet nem képesek önmaguktól megoldani, vagyis nekünk, embereknek kell mindet megtenni ezért, hogy legfontosabb beporzóink is a bolygó virágzó életformái közt lehessenek újra.

lead kép: Andre Skonieczny - Getty