Április 19. Péntek, Emma

A fával borított balkon igazán visszavisz a természetbe

Zöld zóna
2020. június 24. 12:00
null

A városban, egy lakásban visszatérni a természethez nem éppen egy egyszerű dolog. Hiszen bárhová is nézünk, kő, beton, műanyag vesz minket körül. Azok a szerencsések, akiknek van egy kis balkonja legalább a friss levegőt élvezhetik, és néhány növényt is kitehetnek ide, de ettől még messze nem lesz meg a természet hangulata.

Anyagválasztás

Ahhoz, hogy nagyon nagyot dobhassunk az érzésen, befektetésre lesz szükség. Ha nagyobb a balkon, akkor többre, ha kisebb, akkor kevesebbre, de ez még így is lényegesen nagyobb kiadás, mint a növények beszerzése.

kép: John Kraemer & Sons

Jelen esetben ugyanis a balkon burkolatát cseréljük le, méghozzá fára. Ez lehet valamelyik nagy áruház gyorsan lerakható kültéri fa burkolata, de mi magunk is elkészíthetjük - sokkal olcsóbb így sem lesz, de úgy alakíthatjuk ki, ahogyan nekünk tetszik. Talpfákra kell ültetni a deszkákat, és mindenképpen legyen köztük kicsi rés. Kell, hogy a víz lefolyhasson köztük, de nagyot ne hagyjon, mert abban az esetben biztos gutaütés, ha elejti a kulcsát, vagy más apró tárgyat.

Hangulat

Afa burkolattólmég nem lesz meg a hangulat. Ahhoz kelleni fognak a növények és sziklák is. Utóbbiakat fillérekért lehet beszerezni kőbányákban, csak a szállításuk nehézkes, ehhez kelleni fog egy jó barát, autóval.

A nővények esetében arra figyeljen, hogy a kaspók ugyan abból a fából, ugyan abban az árnyalatban készüljenek, mint a burkolat. A legjobb, ha magaságyásokat alakít ki egy - két ponton a balkonon. Ezek közelébe kerüljenek a sziklák, akár szolár lámpákkal, hogy fokozni lehessen a hangulatot.

kép: Bekleidet

A bútorok ebben az esetben minimalisták legyenek. A nagyon harsány, élénk színek itt megbontanák az összehatást. Ha nagyon szeretne némi színt csempészni az összképbe, azt tegye a virágokkal, vagy maximum két díszpárnával. A világítás a balkonon legyen szórt fény, hangulatosan, ha olvasni szeretne, ahhoz a fényt egy kisebb lámpával, célzottan érdemes megoldani.

Az átalakítás után a balkon nem csak hangulatos lesz, hanem hűvösebb is - főleg, ha egy – egy törpefát is a magaságyásokba csempész. Mindamellett jelentősen megnöveli a lakás értékét is, hiszen valóban egy kis természetes oázist tud létrehozni, amire nagyon nagy szükség van a városi betondzsungelben.

lead kép: dasacco-gusmitta.com

balkonvissza a természethezlakásburkolatfaMaradj otthon