Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

6 másodpercenként (!) 1 focipályányi erdőt vesztettünk tavaly a tüzekben

null

A klímakatasztrófa átalakítja a Földet. Ez pedig messze nem csak abban merül ki, hogy szélsőségessé válik az időjárás, vagyegyenlőtlenné a csapadékeloszlás. Sajnos a globális felmelegedés az erdőségekre is hatással van, amibe ráadásul az ember is beleszól, nem is kis mértékben.

12 millió hektár

Ekkora a vesztesége az emberiségnek az erdőségek terén. Ez 120 000 négyzetkilométert jelent, ami nagyobb, mint hazánk területe. Egyetlen év alatt ennyi őserdőtől kellett búcsút venni csak a tűz miatt.

kép: insurancejournal.com

A leégett erdőségekkét milliárdtonna co2-őt juttattak a légkörbe, mely nagyobb, mint az USA teljes szárazföldi forgalomból származó éves kibocsátása. Ez pedig kifejezetten elkeserítő adat. Az erdőségek pusztulása ráadásul nem csak a növényzetet érinti. Az egész ökoszisztéma sérülése figyelhető meg, rengeteg állat halálát hozza magával. Ez pedig tovább súlyosbítja a helyzetet, a mostani kihalási hullámot.

Ég az erdő

A klímakatasztrófa, amint azt már sokszoremlítettük, nem csak abban merül ki, hogy melegebb lesz nyáron. Az időjárási anomáliák ugyanis hatást gyakorolnak a természetre is. A heves esőzések mellett az aszályos időszakok hossza is egyre csak nő, mely jelentősen megnehezíti az erdők túlélését. A gond a szárazsággal nem az, hogy elpusztulnak tőle a nagy erdőségek, mivel ellenállásuk azért ennél nagyobb. De maguk a fák is szárazabbá válnak, ami miatt lényegesen könnyebben kapnak lángra.

kép: foresttech.events

Ehhez jön még az a tény, hogy főleg a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetre hivatkozva sok ország lazított az erdők védelmén,és, hogy mezőgazdasági területeket nyerhessenek, egyszerűen felperzselik a kérdéses terület növényzetét. Ez a tűz pedig gyorsan elharapódzik. Ennek köszönhető, hogy az emberiség 2019-ben 6 másodpercenként elveszített egy focipályányi erdőt.

A megoldás mindenképpen az erdők hathatós védelmében rejlik. a lazításokat nem szabad életbe léptetni, és keményebben kell fellépni a gyújtogatások ellen is. Ezzel együtt megoldást kell találni arra is, hogy a gazdák megélhetése biztosított legyen, és az erdő isélhessen, hiszen ez a mi túlélésünk kulcsa is!

lead kép: John McColgan - Wikimedia Commons