Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Szingapúr környezettudatos ékkövét álmodták meg az építészek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szingapúrban megszületett az EDEN terve, mely azóta nem csakÁzsiafigyelmét keltette fel. A lakóépület ugyanis egy olyan jövő felé mutat amilyet a milánói függőleges erdő is mutat, mely egy élhető, fenntartható város sajátja.

Felhőkarcoló

AHeaterwickstúdió álmodta meg azt az épületet, mely Szingapúr egyik ékköve lehet, ha elkészül. Mivel egy elképesztően zsúfolt városról van szó, mindenképpen meg kellett felelnie néhány igénynek. Ezek közt az egyik, hogy kevés helyet foglaljon el. Ennek megfelelően egytoronyházról van szó, ami azonban jelentősen különbözik a többitől. Első körben éppen azért, mert a 23. emeletről indulnak a lakások.

kép: inhabitat.com

Erre azért volt szükség, mert az EDEN alja trópusi, buja növényzettel van beültetve, és a tervezők szerették volna, ha minden lakásból élvezni lehet a kilátást. itt el is érkeztünk a következő eltéréshez: az EDEN lakásainak három terasza van, kivétel nélkül.

Növények és luxus

A teraszok minden lakás sajátjai, ebben az esetben három is. Ez egyrészt azért jó, mert teretnyújt a lakáson kívül is, másrészt a hatalmas ablakokkal határolt teraszról rengeteg fény áramlik be. Ezzel persze a meleg is megérkezne, de a teraszok buja növényzettel vannak ellátva, ami árnyékot is ad. Vagyis nem csak pihentetőek és szépek, de a levegőt is tisztítják. A tervezők természetesen azzal is számoltak, hogy a növényzet növekedni fog, vagyis erre is van hely.

kép: inhabitat.com

Már az előbbiekből is kiderül, hogy nem éppen a kis keresetű vevőket célozza a projekt. A lakások szintenként helyezkednek el, vagyis egy kifejezetten karcsú, magas építményről van szó. A városi környezettől sem üt el annyira, inkább szimbiózist hoz létre a két tér, a természet és a város közt, mivel homlokzata betonból készül, méghozzá több “darabban”, melyek közül az egyenes vonalakat hírből sem ismerő erkélyek törnek fel. A lakások belső kialakítása is a luxust tükrözi, így, ha elkészül az épület, bár biztosan nagyon mutatós lesz, inkább az álom kategóriát képviseli, semmint az elérhető, fenntartható életet.

lead kép: inhabitat.com