Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Seattle is a bicikliben látja a jövőt 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Seattle város a legtöbbünknek a Grace klinika című sorozat miatt ismerős, de ez most meg fog változni. A város ugyanis beáll azon települések sorába, akik a légszennyezés visszaszorításával is küzdenek az újabb járványhullámok ellen.

20 mérföld

A város úgy döntött, hogy 20 mérföldnyi, azaz valamivel több, mint 32 kilométernyi utat elzár az autós forgalom elől, ezzel is csökkentve a légszennyezettséget a településen. Ez pedig kulcsfontosságú, hiszen ahogyan a vezetés fogalmazott, a koronavírus elleni küzdelemben nem sprinttel, hanem maratonnal lehet igazán nagy eredményeket elérni. Vagyis nem csak a mára, hanem a jövőre is koncentrálni kell, ellenkező esetben járványból járványba esik majd a hatalmas város.

kép: yatra.com

A lezárt utcákon természetesen továbbra is megjelenhetnek a mentőautók, a szemetesek, arendőrökilletve a posta járművei, de azokat átadják a gyalogos és biciklis forgalomnak, és természetesen a szolgáltatóiparnak. A lépéstől pedig élhetőbb, tisztább és egészségesebb környezetet remélnek.

Ösztönzés

A lezárás önmagában azért kevés lenne. A polgármester feltett szándéka, hogy amennyire csak lehetséges, ösztönözze az embereket a gyalogos, illetve a biciklis közlekedésre, még akkor is, ha ez az autós forgalom rovására történik meg. Ennek egyik eleme csupán az a bizonyos 20 mérföld.

A bicikliutak fejlesztése is napirenden van, hosszabb és biztonságosabb sávok kialakításával, illetve a tárolás megoldásával együtt. De a gyalogosokról sem feledkeztek meg. Egy város életének szerves része a tömegközlekedés, ami azonban a járványok korában nagyon nem jó ötlet. A gyalogos fogalom azonban a legtöbb városban nehézkes, alá van rendelve az autók közlekedésének. Ezen fordít most, legalább részben Seattle.

kép: gsmcon.com

A lámpák áthangolásával szeretnék elérni, hogy a gyalogosoknak kevesebbet kelljen várni az úton való átkelésre, így nem alakulnak ki nagy csoportok, melyek fertőzésveszéllyel is járnának. Sőt, kicsit modernizálják a jelzőlámpákat is. Hogy a forgalmat ne akadályozza, a legtöbb helyen nyomógomb van a gyalogosoknak kialakítva, hogy jelezhessék átkelési szándékukat. Az érintésmentesség jegyében ezeket automatizálják, vagyis elég lesz csupán megállni az átkelőhelynél, és a lámpa érzékeli majd a szándékot. Csak ezekre a fejlesztésekre nagyjából 200 000 dollárt szán a polgármester hivatala.

lead kép: TIM THOMPSON, NAT GEO IMAGE COLLECTION