Május 23. Csütörtök, Dezső

Olyan híd épül a város közepén, ami kivezet minket a városok zajából

null

A nagyvárosok látképe sohasem lesz végleges. Minden kornak megvannak a maga divatjai, a maga építészeti stílusai, melyek rendre helyet követelnek maguknak a növekvő településeken. Párizs sincsen ezzel másképp, ahol most egy olyan gyaloghidat álmodtak a Szajna fölé, mely már magában is látványos, de a funkcionalitása ezen is túltesz.

Babylon

A híd egy jelkép, mely összeköti a Szajna két partját, az embereket egymással, és átvezet minket a jövőbe - ezzel az elképzeléssel készítette el a terveket aaRescubikastúdió, a párizsi székhelyű tervezőcég. Igazuk is van, hiszen, ha aBabylonnévre keresztelt építmény valóban felépülhet, akkor olyanékelehet Párizsnak, mint az Eiffel torony, vagy a jelentősen megsérültNotreDame.

kép: inhabitat.com

A híd kifejezetten a gyalogosokra koncentrál, autós közlekedés nem is lehetséges rajta. Ez Párizsban nem szokatlan, nem ez lenne az első ilyen híd, mégis, üzenetet hordoz: ideje változtatni,idejehogy az ember és a természet az autó elé kerüljön. De aBabylonnem csak egy híd. A tervezők elképzelése szerint egy, a Szajna felet átívelő park, melyben az ember eltávolodhat a város zajától.

Sok funkció

A város zajától eltávolodni a város közepén nem éppen egyszerű. Jelen esetben a zubogó víz adja a megoldást. A híd közepén ugyanis egy érdekes vízesés kapna helyet, melynek morajlása elnyomná Párizs zajait is. aBabylon elnevezés sem véletlen. Szemiramisz függőkertje az ókori világ hét csodájának egyike volt. Bár mára elpusztult, emléke megmaradt, így a hídon ezt igyekeznek visszaadni. Ezt pedig egészen pontosan több ezer cserepes, csüngő növénnyel igyekeznek megoldani, melyek egy olyan tetőszerkezetről függenének, melynek teteje fáknak ad helyet. Ezzel a híd nem csak megjeleníti a természetet, hanem a levegőt is tisztítja. Természetesen a közlekedő részen is szép számmal kapnának helyet a növények, hogy a híd egy kis parkként is funkcionáljon, ahol átsétálva az ember valóban kiszakadhat a városból, ha csak néhány perc erejéig is.

kép: inhabitat.com

lead kép: inhabitat.com