Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Ljubjana vadvirágos köntöst ölt magára

Zöld zóna
2020. május 31. 16:00
null

Már írtunk arról, hogy a lusta kertész jó kertész. A kertek, növények számára nem a vonalzóval és szögmérővel alakított formák a legjobbak, és nem is ez a természetes. Bár alapvetően a fű szebb lesz a rendszeres nyírástól, a méhekkel nagyon elbánunk ezzel.

Méhbarát megoldás

A fűnyírás kellemes időtöltés, ha az ember éppen nem rohan. Ha azonbanigen, akkor a háta közepére sem kívánja. És itt a jó hír: ha nem szeretne nyírni, hagyja nyugodtan egy- két hétig növekedni a növényeket. Igaz, utána valamivel nehezebb a nyírás, cserébe azonban virágok nyitják szirmaikat a fű között. Ez pedig nem csak látványnak szép, hanem a méheknek és más beporzóknakis nagyon hasznos.

kép: booking.com

Sajnos az utóbbi években a méhek számára a táplálék egyre kevesebb. Maguk a rovarok is előbbindulnaútnak a téli fagyok után, és sajnos a virágos rétek is eltűnőben vannak. Bár rétet létrehozni nem tudunk a kertben, de a méheknek nagyonsokat segíthetünk azzal, ha a virágokat békén hagyjuk egy kicsit, hagy lakomázzanak kis barátaink.

Ha mindezt nem csak a kertünkben, hanem a városok zöldterületein is megtesszük, akkor pedig amellett, hogy a méheknek kedvezünk még pénzt is spórolhat a település, nem is keveset.

Kevesebb kaszálás, több méhhotel

Ljubjanavezetése is pontosan erre a következtetésre jutott. A város életében a méheknek is jelentős szerepe van, és most már segítséget is kapnak. Ráadásul rögtön két formában is. A város vezetése ugyanis döntöttarról, hogy a zöld területek kaszálását ritkítják. Ezzel nem csak pénzt spórolnak, hanem teret adnak a vadvirágoknak is, melyek az intézkedés nyomán szaporodni is fognak, így rövid időn belül igazi virágkavalkád veheti át a centisre nyírt fű helyét.

kép: newsbeezer.com

Emellett három nagyobb méretű méhhotel is kihelyezésre kerül a parkokban. Erre azért van szükség, mert a házi méhekkel ellentétben a legtöbb méhfaj magányos, és nem kasokban, hanem a föld közelében, vagy a föld alatti kis üregekben lakik és szaporodik. Ezeket azonban az emberi tevékenység sokszor elpusztítja, és mivel a nádtetők és hasonló megoldások is eltűnőben vannak, a méhek nem tudnak hova visszahúzódni. A méhhotel erre kínál jóalternatívát, segít a rovarok populációjának felduzzadni.

Emellett a vezetők a lakosokat is méhhotelek telepítésére ösztönzik, illetve az államnál kezdeményezik, hogy minden újszülött kapjon egy hársfa csemetét ajándékba, mely remek nektárforrás, és nem utolsó sorban Szlovénia nemzeti jelképe is.

lead kép: telegraph.co.uk - istock

virágtermészetemberbeporzásméhváros