Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Legyen egy egész fala növényekkel borítva - ez biztosan helytakarékos megoldás!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A vertikális kert talán az egyetlen olyan beltéri növénykompozíció, aminek nem ugrik neki az ember csak úgy elkészíteni. Ennek két oka is van: egyrészt kifejezetten nehéznek néz ki, másrészt nem igazán tudjuk, hogyan is állhatnánk neki. Pedig nem olyan nagyördöngösség, csak nem a mély vízzel kell kezdeni.

Vertikális kert?

A lakásokban jellemzően gondot okoz a helyhiány. Szeretnénk növényeket tartani, méghozzá sokat, de sajnos a cserepek elhelyezése nem egyszerű feladat, és még hakreatívakisvagyunk, akkor is kifogyunk a helyből előbb vagy utóbb. Anövényekhalmozása pedig nem rossz dolog, főleg most, amikor a kijárási korlátozások miatt a természetet sokkal jobban igényeljük, mert rájöttünk, mekkora szükségünk is van rá.

kép: urbangardenersrepublic.com

Tehát sok növényt szeretnénk kicsi helyen eligazítani. Erre a legjobb megoldás a vertikális kert létrehozása, mivelígygyakorlatilag 6-7-szer annyi növényt tudunk egy helyen tartani, mintha cserepekkel szórakoznánk, könnyebb az öntözés, a mikroklíma sokkal kedvezőbb, és fantasztikusan néz ki.

Méretek

Ha egy klasszikus vertikális kertet szeretnénk, ráadásul egy egész falat betakarnánk vele, akkor hívjunk szakembert, mert ez már se nem olcsó, se nem könnyű, így nem érdemes félmegoldásokkal élni (és ne feledjük: egy ilyen fal jelentősen növelheti a lakás értékét is, de csak akkor, ha valóban szakszerűen van elkészítve).

Hadiyalapon szeretnénk ilyen kertet, akkor két út áll előttünk. Az egyik egy hamis vertikális kert, ebben az esetben a cserepeket a falra kell rögzíteni, és elég szorosan egymás alá kell őket telepíteni, hogy az alsó növény eltakarja a felső cserepét. Enyhén kifelé dőljenek a tartók, és akkor a hatás is szebb lesz. Ezt senki nem nézi majd igazi vertikális kertnek, de mutatós, helytakarékos és nagyban javítja a hangulatunkat is. Igaz, az öntözése körülményes.

kép: Luna-See

A másik megoldáshoz kelleni fog egy darab csirkeháló, egy “mély” képkeret (amibe földet tudunk rakni), valamint sok kövirózsa és hasonló pozsgás növény. Ha minden megvan, akkor töltsünk virágföldet a keretbe, amíg megtelik, és erősítsük rá a csirkehálót. Ezután csipesz segítségével ültethetjük bele a növényeket. Fontos, hogy sűrűn kerüljenek a hálóba, és az is, hogy tudjanak kapaszkodni, megtartsák egymást, hiszen az egészet vertikálisan fogjuk elhelyezni a falon. Az ültetés után várjunk néhány napot, mielőtt felakasztjuk a falra, és addig is öntözzük rendszeresen. Ezt spriccelve tegyük, ne kannával, a föld így is tömörödik, de nem ázik át a keret. Ha pedig a növények már tartanak, akkor a falon a helyük, és továbbra is rendszeresen spriccelve öntözzük őket.

lead kép: tyuka.info